Algoritme betekenis
De betekenis van algoritme vergt iets van uitleg. Met een algoritme wordt feitelijk een reeks stappen en berekeningen bedoeld waarmee een bepaald doel wordt bereikt.
Een algoritme wordt vaker toegepast in de wiskunde en informatica. De term kennen we vooral uit de marketingwereld waarin vaker over het algoritme van bijvoorbeeld de zoekmachine wordt gesproken. Zoekmachines als Google gebruiken algoritmes om websites en url’s te valideren en te beoordelen. Op basis van deze berekeningen wordt uiteindelijk bepaald op welke positie een website of url in de zoekmachine komt te staan als mensen naar een specifiek onderwerp zoeken.
Algoritme Engels
In het Engels bestaat het woord algorithm, wat precies dezelfde betekenis heeft als algoritme in het Nederlands. Ook in de Engelse taal wordt de term gebruikt om een reeks stappen en berekeningen aan te duiden waarmee een bepaald doel wordt bereikt. Een algorithm kan ook gebruikt worden om problemen op te lossen.
Synoniemen en de grondlegger van het algoritme
Voor het woord algoritme bestaan geen synoniemen, omdat het meer een proces en verzameling van stappen is waarmee berekeningen worden gemaakt en problemen worden opgelost. De grondlegger van de term algoritme is de Perzische wetenschapper Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi die in 813 het gebruik van Hindu-numerieke getallen 0 tot en met 9 introduceerde en daarmee methodes ontwikkelde om lineaire en kwadratische vergelijkingen op te lossen.
De Turingmachine
De Turingmachine is een van de eerste machines die gebruikmaakt van algoritmes. De uitvinder was Alan M. Turing. Turing werd in de Tweede Wereldoorlog gevraagd om een machine te ontwikkelen waarmee geheime berichten van de oppositie ontcijferd en gedecodeerd konden worden. De Turingmachine speelde hier een belangrijke rol in en het wordt zelfs gezegd dat zijn uitvinding de alliantie de overwinning heeft gebracht. In de film The Imitation Game met Benedict Cumberbatch in de rol van de uitvinder, wordt dit verhaal uitgebreid verteld.
Algoritme in het verleden
Het algoritme werd in het verleden alleen gebruikt in de geheimtaal van wiskundigen. Op de dag van vandaag wordt het begrip algoritme breder gedragen, omdat computers, programma’s en apps veelvuldig gebruikmaken van algoritmes om bijvoorbeeld problemen op te lossen of om mensen te ondersteunen in hun dagelijkse bezigheden. Zoekmachine Google is hier een heel goed voorbeeld van.
Google is de grootste zoekmachine ter wereld en het is lastig voor te stellen dat het miljarden concern in 1998 vanuit een garagebox is opgericht. Google werkt met complexe algoritmes om mensen te helpen. We gebruiken de zoekmachine dagelijks om informatie op te zoeken en het is aan Google de taak om ons ook de beste informatie te geven waarnaar we op zoek zijn. Met behulp van algoritmes worden dus de beste informatiebronnen, zoals websites, gerangschikt en weergegeven als we de zoekmachine een zoekopdracht geven.
In het bedrijfsleven
Algoritmes worden ook veelvuldig gebruikt in het bedrijfsleven, want vrijwel ieder programma en elke app hebben een algoritme dat ervoor moet zorgen dat je je werk kunt doen. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een programma of een app waarmee je offertes opstelt. Je hoeft alleen maar de producten in te voeren die je wilt aanbieden en het programma zet alles netjes op orde en rekent zelf uit wat de totaalprijs gaat worden. En met nog een druk op de knop wordt de offerte in een format gegoten wat je bijvoorbeeld als PDF-bestand naar je klant kan sturen.
Veel meer toepassingen met algoritmes
En zo zijn er nog meer toepassingen, programma’s en apps te benoemen die van complexe algoritmes gebruik maken om je te helpen en het werk te verlichten. Van de planner die de ritten van een transportbedrijf beheert met behulp van intuïtieve software tot aan de marketeer die apps gebruikt om te berekenen wat de ROI van een nog in te zetten campagne gaat zijn.
De toekomst van het algoritme
Algoritmes worden alsmaar belangrijker en het is lastig voor te stellen hoe algoritmes in de afgelopen 40 jaar zijn ingezet om complexe berekeningen te maken en problemen op te lossen. Algoritmes worden ook gebruikt voor het bouwen en inzetten van kunstmatige intelligentie, wat nu een opkomend fenomeen is. Denk maar aan de zelfrijdende Tesla die met behulp van innovatieve oplossingen en algoritmes zelfstandig kunnen rijden. Gezien de korte periode waarin algoritmes heel belangrijk zijn geworden, is het ook moeilijk om een beeld te vormen over hoe de wereld er over 40 jaar uitziet.
Het gevaar
Niet iedereen is net zo gecharmeerd van algoritmes. Vooral met betrekking op kunstmatige intelligentie bestaat er veel twijfel over algoritmes die uiteindelijk ervoor moeten zorgen dat apparaten en machines zelfstandig kunnen denken en opereren. Een goed voorbeeld is het experiment van Meta, waarbij computers met kunstmatige intelligentie binnen luttele minuten een eigen taal hadden ontwikkeld en het voor de mens niet meer te ontcijferen was wat er werd besproken. Met als gevolg dat het experiment werd stopgezet.