Selecteer een pagina

Anekdote betekenis

De betekenis van anekdote is een kort, grappig verhaal. Je kunt bijvoorbeeld een anekdote vertellen op een verjaardag.



Een anekdote is dus een kort en doorgaans grappig verhaal. Gebaseerd op wat je zelf hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld als je naar de winkel bent geweest en iets grappigs hebt meegemaakt of als je bijvoorbeeld iets leuks hebt gedaan met de buren. Dan is het leuk om hier een kort verhaaltje over te vertellen. Dit gebeurt vaak tijdens informele settings, zoals een familiebijeenkomst of op een verjaardag. Ook bij de koffieautomaat op het werk worden veelvuldig anekdotes verteld.

Synoniemen anekdote

Synoniemen voor het woord anekdote zijn grap en verhaaltje. Een anekdote is kort en is vaak humoristisch van aard. Met als doel om de luisteraar te vermaken en aan het lachen te maken.



betekenis anekdote

Voorbeeld van een anekdote

Hierbij een voorbeeld van een anekdote: “Afgelopen zomer ging ik met mijn gezin naar Parijs en ik kon niet wachten om de Eiffeltoren te zien. Maar toen we er eenmaal waren, was er geen parkeerplek meer te vinden! Het was ontzettend druk en we werden getrakteerd op een concert van toeters en bellen. Iedereen was aan het toeteren en aan het schreeuwen. Alsof hun leven ervan afhing. Het geeft maar weer aan wat een ongeorganiseerde bende het kan zijn in het verkeer in Frankrijk.”.

Anekdote in het Engels

In het Engels bestaat het woord anecdote, wat precies hetzelfde betekent als anekdote in het Nederlands. Een anecdote is ook een kort en grappig verhaal dat gebaseerd is op echte gebeurtenissen. Een anekdote is vrijwel nooit fictief.

Een anekdote mag informatief zijn

Een anekdote is geen mop, maar het mag wel grappig zijn. Je vertelt bijvoorbeeld een leuk verhaaltje over waar je bent geweest, wat je hebt geleerd en of je leuke mensen hebt ontmoet. Het verhaaltje is zowel vermakelijk als grappig en informatief. Een anekdote kan ook prima gebruikt worden om bijvoorbeeld je punt te verduidelijken.

Gebaseerd op waarheid

Anekdotes zijn altijd gebaseerd op waarheid en nooit uit de duim gezogen. Je vertelt geen verhaal wat je ter plekke verzint, maar je vertelt iets over wat je hebt gezien of hebt meegemaakt. Sommige mensen vinden het wel leuk om met de waarheid te spelen en om bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen aan te dikken. Vaak met als doel om een reactie bij de ander uit te lokken.

Wanneer vertel je een anekdote?

Anekdotes vertel je bijvoorbeeld op een verjaardag en tijdens conversaties met andere gasten. Maar anekdotes kunnen ook prima verteld worden tijdens een speech of zelfs in een document dat je op internet plaatst. Zoals een blog op een website. Ook in presentaties kunnen anekdotes dienst doen om bijvoorbeeld een bepaald punt te verduidelijken.

Subjectief

Een anekdote is in de regel subjectief, omdat je een verhaaltje vertelt op basis van wat je zelf hebt meegemaakt of hebt gezien. Jouw ervaring kan verschillen met die van anderen en op die manier kunnen er ook verschillende anekdotes worden verteld over feitelijk dezelfde waarneming of gebeurtenis.