Assertief betekenis
Met een assertieve houding ben je zelfverzekerd, mondig, durf je voor jezelf op te komen, aanmatigend, weerbaar en zelfbewust. Assertiviteit is geen karaktereigenschap van de mens, maar het heeft meer te maken met hoe je communiceert met anderen.
Uitleg over de betekenis van assertief
Iemand die zich assertief opstelt weet uitstekend te communiceren met anderen en voor zichzelf op te komen, zonder dat hij of zij iemand anders niet in zijn of haar waarde laat. Het doel van assertief communiceren is om bijvoorbeeld je sterke mening te delen, maar open te staan voor dialoog en zonder een oplopend conflict naar een oplossing te zoeken.

Betekenis van assertieve houding
Een assertieve houding kan op verschillende manieren plaatsvinden. Mensen communiceren per definitie verbaal en non-verbaal. Assertief zijn kan dus zowel verbaal als met je lichaamstaal worden bereikt. Het doel is om beter te communiceren met anderen, je grenzen aan te geven, effectiever ‘nee’ te kunnen zeggen, constructieve feedback te kunnen geven, mensen te complimenteren en complimenten in ontvangst te nemen en om te gaan met lastige mensen. Je lichaamstaal kun je ook krachtiger maken, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat je ook je verbale communicatie sterker op de ander overkomt.
Misvatting over de betekenis van assertief
Als we denken aan het woord ‘assertief’, dan denken we al snel aan iemand die extravert is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Daarnaast denken ook veel mensen bij een assertiviteitstraining dat die alleen geschikt is voor introverte individuen en verlegen mensen. Wat ook niet waar is. Vrijwel iedereen die daar de behoefte aan heeft, heeft ook baat om assertiviteit te leren. Of je nu introvert, extrovert, verlegen of juist haantje-de-voorste bent.
Nog een misvatting over assertiviteit
Veel individuen denken dat assertief automatisch betekent dat je hard van de daken schreeuwt of zijn eigen belangen altijd voorop stelt ten opzichte van die van anderen. Dit is niet waar. Mensen met een assertieve houding kunnen geel goed voor zichzelf opkomen, maar zullen altijd in staat zijn om zodanig te communiceren dat beide partijen zich prettig voelen en conflicten te allen tijde worden vermeden. Assertief zijn is dus meer dan alleen anders en ook beter communiceren, maar ook hoe je omgaat met mensen.
Andere vormen van communicatie
Naast een assertieve houding zijn er ook andere vormen waarop mensen kunnen communiceren. Hierbij spreken we over sub-assertieve communicatie, passieve communicatie, passief-agressief communiceren en agressieve communicatie. Sub-assertief en passief communiceren draait vaak om iemand anders boven jouw doelen te stellen en jezelf wegcijferen, terwijl passief-agressieve communicatie juist een vorm is waarbij het je niets interesseert. Je spreekt je gevoelens ook niet makkelijk uit. Bij agressief communiceren ben je juist op de voorgrond aanwezig en wil je jouw eigen mening opleggen. Hierbij is ook geen begrip voor de ander, waarvan je verwacht dat die zonder weerstand jouw standpunt overneemt.
Voor jezelf opkomen
Een assertieve houding aanleren helpt ook om voor jezelf op te komen. Je durft veel beter je grenzen aan te geven en je leert denken in zowel het belang van een ander als dat van jezelf. Alleen jij bent ook verantwoordelijk voor je eigen grenzen en niemand anders. Bij andere communicatievormen laat je juist door anderen je grenzen verleggen of je bent heel stellig in het trekken van een grens, wat juist voor meer weerstand en uiteindelijk een conflict zorgt.
Is een assertieve houding te leren?
Niet iedereen is van zichzelf assertief, maar assertiviteit is wel te leren. Assertiviteit is namelijk geen karaktereigenschap, maar een communicatiemiddel. Je kunt jezelf een assertieve houding aanleren door bijvoorbeeld papers op het internet te lezen, boeken te raadplegen, podcasts te luisteren en om training te volgen bij coaches die gespecialiseerd zijn in assertieve communicatie.
Waarom zou je assertiviteit willen leren?
Een assertieve houding kan voor veel mensen heel belangrijk zijn, omdat je relaties met anderen ook definieert wie je bent. Uit onderzoek van George Vaillant is ook gebleken dat het enige wat in het leven telt de relaties met anderen zijn. Wat al een goede reden zou kunnen zijn om assertiviteit te leren. Daarnaast is uit meerdere onderzoeken gebleken dat het leren van assertiviteit ook helpt om zelfverzekerd te zijn, minder stress ervaart en in staat bent om oplossingsgericht te denken.
Waarom is een assertieve houding handig?
Een assertieve houding kan handig zijn op verschillende vlakken in het leven. Het helpt je bijvoorbeeld goede relaties te onderhouden op school of de universiteit en op de werkvloer. Maar ook in de relaties met vrienden, familieleden en je partner, kan een assertieve houding veel positiviteit brengen.
Waarom een assertieve houding ook lastig kan zijn
Een assertieve houding aannemen kan ook lastig zijn, want je moet voor jezelf opkomen, zelfverzekerd zijn en rekening houden met de ander. Vaak spreken mensen niet uit wat ze willen zeggen door angst voor hoe de ander reageert. Maar juist met een assertieve houding kun je grenzen aangeven, ‘nee’ zeggen en je mening kenbaar maken, zonder dat je wederzijds respect verliest of een negatieve reactie hoeft te verwachten.