Selecteer een pagina

Bias betekenis

De betekenis van bias is een irrationele, foutieve gedachtegang. Dit wordt ook wel cognitieve bias genoemd.



Bias betekent dus feitelijk dat je te maken hebt met een irrationele en foutieve gedachtegang. Dit wordt in de psychologie ook wel cognitieve bias genoemd. Feitelijk is een bias een vooroordeel wat je hebt over jezelf en de wereld om je heen. Hier wordt het gedrag op afgestemd. Dat gaat onbewust en in hoge snelheid en je hebt het zelf waarschijnlijk niet eens door. Het is ook goed om te realiseren dat iedereen ze heeft en dat het dus invloed kan hebben op een mening en het gedrag van een persoon.

Andere betekenissen van bias

Bias heeft meerdere betekenissen, maar heeft het vaakst betrekking op een irrationele, foutieve gedachtegang. Een bias kan ook verwijzen naar een geslacht van een zangvogel, een plaatsje in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt en een systematische fout. Een statische onzuiverheid, waarbij er een afwijking ten opzichte van de verwachte uitkomst geconstateerd wordt, kan ook een bias worden genoemd.



betekenis bias

Irrationeel gedrag

Om terug te keren naar cognitieve bias waar het woord het meeste betrekking op heeft, is het goed om te weten dat iedereen ze heeft. Biases bepalen ons gedrag, terwijl we dat niet eens door hebben. Het komt voort uit reflexen die plaatsvinden als we bijvoorbeeld iets zien, horen of waarnemen. Deze reflexen worden door de biases veroorzaakt. We hebben namelijk allemaal vooroordelen die dus ook voor een groot deel ons gedrag bepalen. Daarom is ons gedrag ook niet altijd rationeel.



Luie hersenen

Je zult het misschien niet geloven, maar de hersenen van een mens zijn lui en dus geneigd om delen informatie te negeren en over te slaan. Op die manier kan de hoeveelheid informatie waar we dagelijks mee te maken krijgen ook verwerkt worden. Dat kan alleen wanneer er snelkoppelingen in de hersenen worden gemaakt en wees gerust, dat doen ze helemaal zelf. Welkom in de wereld van de biases die dus als snelkoppelingen in de hersenen omschreven kunnen worden. Het heeft zowel zijn voor- als nadelen.

Voordelen biases

De voordelen van biases is dat je niet altijd maar bezig bent met het nadenken over bepaalde zaken. Dat is ook niet nodig, want lang niet alles is net zo relevant. Je kunt dus wel een beetje sturing geven aan waar je juist veel of juist weinig over na moet denken. Echter gaat er al een proces aan vooraf voordat je besluit om ergens meer aandacht aan te geven. Dit zijn de snelkoppelingen waar we het eerder over hadden en deze zorgen ervoor dat de informatiestroom behapbaar blijft.



Nadelen biases

Ieder voordeel heeft ook zijn nadeel en dat is bij biases niet anders. Het grootste nadeel is dat een bias een irrationele gedachtegang kan veroorzaken. Op basis van een vooroordeel dat je in het verleden hebt geleerd. Op dat moment denk je niet na over je gedrag en heb je al een mening gevormd zonder dat er goed over wordt nagedacht. Ten eerste is dat niet fair, maar het kan ook een bepaalde gedachtegang over iets of iemand in stand houden.