CEO betekenis
De term is afkomstig uit de Verenigde Staten en de CEO van een bedrijf, organisatie of stichting is de persoon met ook de hoogste functie. Daarom is het takenpakket van een CEO zwaar en uitdagend, maar ook de best betaalde functie binnen het bedrijf.
Uitleg over de betekenis van CEO
De CEO, ook wel Chief Executive Officer genoemd, is feitelijk de algemeen directeur van een bedrijf of een organisatie. Hij of zij is ook eindverantwoordelijk voor het bestuur en de algehele strategie. Kortom, een CEO bepaalt in grote lijnen de koers die gevaren wordt. Een CEO werkt doorgaans intensief samen met andere bestuursleden die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor een bepaalde tak van sport binnen het bedrijf.
Hoe spreek je het woord ‘CEO’ uit?
CEO spreek je uit als ‘si-i-o’. De letters in de afkorting staan voor Chief Executive Officer. Ondanks dat het een Amerikaanse term is die vaak in de zakenwereld in de VS wordt toegepast, is CEO een wereldwijd geaccepteerde term die door veel bedrijven en organisaties wordt toegepast. Ook in Nederland is er een toename in CEO’s.
Wat betekent C-level?
In de Amerikaanse zakenwereld is het gebruikelijk dat grotere bedrijven, multinationals en organisaties die internationaal opereren, met een C-level management werken. Dit wordt ook wel de ‘C-suite’ genoemd. C-level functies zijn onder andere Chief Executive Officer (CEO), Chief Operations Officer (COO), Chief Financial Officer (CFO) en Chief Information Officer (CIO). Er zijn nog meer C-level beroepen, zoals een Chief Marketing Officer en Chief Compliance Officer.
Hoe belangrijk is een CEO?
Een CEO is een belangrijk al dan niet de belangrijkste persoon binnen de organisatie. Soms wordt de CEO ook aangeduid als de werkgever of de baas. De term ‘baas’ wordt lang niet altijd gewaardeerd en daarom ook niet meer gebruikt. Veel mensen verzetten zich tegen de term door te zeggen dat “honden een baas hebben”. Desalniettemin heeft een CEO wel de macht om bijvoorbeeld personeel aan te nemen, het personeelsbestand uit te dunnen en goed presterende medewerkers een salarisverhoging te gunnen.
Wat doet een CEO?
Als we vertellen wat een CEO niet doet zijn we sneller klaar, want een CEO heeft een zeer uitgebreid takenpakket. Een balletje op de golfbaan slaan, is niet wat een CEO non-stop doet, hoewel het vaak voor veel medewerkers onduidelijk is wat de werkgever precies doet. Een CEO is niet alleen eindverantwoordelijk voor de bedrijfsresultaten, het formuleren van de bedrijfsstrategie en het beheren van de budgetten, maar hij is ook het gezicht van de organisatie en verantwoordelijk voor een breed takenpakket. Denk bijvoorbeeld aan het informeren van stakeholders, het maken van bedrijfsanalyses, het tekenen van contracten en overeenkomsten, het bedrijf vertegenwoordigen op conventies, seminars en webinars, het aannemen of afwijzen van personeel, promoveren en het ontslaan van personeelsleden en het coachen van zowel medewerkers als managers.
Raad van bestuur
De Raad van Bestuur zijn vaak de aandeelhouders die toezicht houden op de CEO. In het geval van een Raad van Bestuur wordt de CEO ook door hen aangewezen. In dit opzicht heeft de algemeen directeur of CEO ook niet het laatste woord en kan hij of zij op zijn acties en daden door de Raad van Commissarissen worden teruggefloten. Ook het functioneren van een CEO ligt vaak bij de RvB onder een vergrootglas.
Welke opleiding volg je als je CEO wilt worden?
Er is geen HBO-opleiding “CEO”, dus die droom kun je laten varen. Maar hoe word je dan CEO van een bedrijf? Dat is niet makkelijk, maar het is vooral hard werken. Veel CEO’s beginnen jong bij een bedrijf en werken zich op tot ze op C-level management opereren. Dan is de stap naar de functie CEO een stuk makkelijker. Dat betekent wel dat je loyaal, resultaatgericht en flexibel moet zijn. En je moet logischerwijs over een aantal competenties beschikken.
CEO overnemen
CEO’s worden ook wel eens ‘overgenomen’. CEO’s van andere bedrijven kunnen verleidt worden om bij een ander bedrijf de scepter te gaan zwaaien. Hier zijn vaak grote bedragen mee gemoeid en de uitdaging moet voor de CEO in kwestie ook groot genoeg zijn.
De competenties van een CEO
Als je CEO wilt worden, moet je over een aantal competenties beschikken. Zowel introverte als extraverte individuen kunnen CEO worden, maar ze moeten te allen tijde integer zijn. Integriteit is belangrijk als je een CEO wilt worden. Andere competenties zijn:
- Flexibel
- Creatief
- Besluitvaardig
- Resultaatgericht
- Natuurlijke leider
- Inspirator & motivator
- Sterk analytisch vermogen
- Sterke communicatieve vaardigheden
Bekende CEO’s wereldwijd
Er zijn duizenden CEO’s ter wereld en een groot aantal is ook bekend. Denk bijvoorbeeld aan Jeff Bezos, de CEO van Amazon. Of Marck Zuckerberg, de CEO van Meta (voorheen beter bekend als Facebook). Tim Cook is tegenwoordig de CEO van Apple, die het stokje heeft overgenomen van de inmiddels overleden CEO Steve Jobs. Reed Hastings is ook een bekende CEO, want hij is de oprichter van het mediabedrijf Netflix.
Ben je ook CEO van een eenmanszaak?
Veel ZZP’ers en zelfstandigen vragen zich af of ze een CEO zijn. Als ze bijvoorbeeld een eenmanszaak hebben. Op LinkedIn zie je vaak dat mensen zichzelf relatief snel promoveren tot CEO, maar is dat ook terecht? Een eenmanszaak heeft namelijk geen hiërarchische indeling en honderden medewerkers in dienst die aansturing nodig hebben. Ondanks dat je volledig eindverantwoordelijk bent voor je bedrijf en de bedrijfsvoering, is het een beetje ongepast om jezelf de CEO van je eenmanszaak te noemen. Eigenaar of oprichter klinkt professioneler en dekt ook veel beter de lading.