Selecteer een pagina

Beirut na de ontploffing

Hoe Dutch Surge Support te hulp schoot? Je leest het in dit artikel op Betekenisvan.nl.Op 4 augustus 2020 verwoestte een explosie Beiroet, waarbij honderden doden vielen, duizenden gewond raakten, en velen zonder drinkwater achterbleven. Twee door Dutch Surge Support (DSS) uitgezonden specialisten rapporteerden over de diepe impact en de nasleep in het getroffen gebied.

Verwoestende explosie

Op 4 augustus 2020 werd Beiroet, de Libanese hoofdstad, opgeschrikt door een verwoestende explosie. Deze catastrofe eiste honderden levens, verwondde duizenden mensen, en liet nog velen meer achter zonder toegang tot drinkwater, terwijl het trauma van de explosie diep insloeg bij de stadsbewoners. Twee specialisten, uitgezonden door Dutch Surge Support (DSS), delen hun bevindingen na hun werk in het rampgebied.

De explosie in de haven had als gevolg dat vele duizenden Beiroetenaars zonder schoon drinkwater kwamen te zitten. Snel handelend, zond DSS Juan na training naar Beiroet om de coördinatie op zich te nemen van de Water, Sanitaire Voorzieningen en Hygiëne (WASH) sector. Hij slaagde erin de inspanningen van verschillende ngo’s te verenigen, waardoor efficiënt drinkwater kon worden verschaft aan de lokale bevolking.

Samenwerking tussen organisaties bevorderen

Juan speelde een cruciale rol in Beiroet door ervoor te zorgen dat alle partijen samenwerkten zonder elkaar te hinderen. “Voorheen werkte ik aan concrete projecten, zoals het slaan van waterputten. Maar hier in Beiroet lag mijn taak anders; ik moest zorgen dat de juiste organisaties de juiste problemen aanpakten.”

Hij zorgde ook voor een continue informatiestroom naar het VN Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (UNOCHA), wat essentieel is voor het behoud van overzicht over humanitaire hulpverlening. Dit stelde Juan in staat om additionele middelen te mobiliseren.

Dankzij de inspanningen van hulporganisaties zijn bijna 20.000 mensen weer van water voorzien, en zijn de waterleidingen van bijna 1.000 ernstig beschadigde gebouwen gerepareerd. “Dit succes is te danken aan de samenwerking tussen meerdere organisaties, waarbij twee lokale entiteiten het leeuwendeel van het werk verrichtten,” legt Juan uit.picture Beirut article

Ondersteuning voor geestelijke gezondheid

Parallel aan Juan’s werkzaamheden, startte Mohamed met zijn opdracht binnen de afdeling Mental Health and Psychosocial Support (MHPSS) van DSS. Zijn taak was om de inwoners van Beiroet te helpen bij het verwerken van de tragedie.

De ramp had een diepe emotionele impact op de stad. De explosie maakte niet alleen 190 slachtoffers en verwondde duizenden, maar liet ook vele mensen en bedrijven dakloos achter. Bovenop de al bestaande sociale en economische instabiliteit en de uitbraak van Covid-19, was de explosie een enorme mentale klap voor velen.

Mohamed werd door DSS MHPSS ingezet om psychologische en psychosociale steun te bieden, aanvankelijk op afstand met plannen om zo snel mogelijk naar Beiroet af te reizen. In samenwerking met UNICEF en het Nationale Psychische Gezondheidsprogramma, coördineerde hij de MHPSS werkgroep en bevorderde de inzet van effectief bewezen behandelingen.

“Mijn inzet is gericht op het verbeteren van de geestelijke gezondheidszorg en de voorbereiding op toekomstige noodsituaties. Ik hoop dat mijn werk van betekenis is en bijdraagt aan betere tijden voor de inwoners van Beiroet,” aldus Mohamed.


picture Beirut article

DSS Water en Mental Health and Psychosocial Support (MHPSS)

Het DSS water programma, een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en beheerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, samen met het Nederlandse Rode Kruis en het Nederlands Water Partnerschap (NWP), richt zich op het bieden van Nederlandse waterexpertise wereldwijd. Dit initiatief speelt een cruciale rol in het leefbaar houden van regio’s en het redden van levens na rampen.

In 2020 lanceerde DSS ook een programma voor Mental Health and Psychosocial Support (MHPSS), in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Internationale Rode Kruis. Dit programma stuurt experts in geestelijke gezondheidszorg naar crisisgebieden, waar zij werken voor VN-organisaties en internationaal actieve humanitaire organisaties.

Voor meer informatie

https://english.rvo.nl/subsidies-programmes/dutch-surge-support-dss

www.mhpss.nl

https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/Beirut%20Port_SitRep%20No.12.pdf


Picture Beirut article