Empathie betekenis
Als je empathie hebt beschik je dus over de eigenschap om de gedachtes en gevoelens van anderen aan te voelen. Met deze eigenschap kun je je communicatie, gedachten en gedrag aanpassen.
Meer uitleg over de betekenis van empathie
Empathie kan het beste omschreven worden als een actieve antenne waarmee je de gevoelens en gedachten van anderen kunt voelen. Je kunt je goed inleven in hoe iemand zich voelt of waar de persoon aan denkt en wat die gedachten met de persoon doen. Empathie mag niet verward worden met termen als sympathie en compassie, ondanks dat deze termen dicht bij elkaar staan.

Waar komt het woord empathie vandaan?
Het woord empathie is afgeleid van het Griekse woord “empatheia” dat invoelen betekent. Het is een term die allereerst door esthetici werd gebruikt. Het woord empathie werd in de jaren twintig voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse psycholoog E.B. Titchener.
Synoniemen voor empathie
Een ander woord voor empathie is inlevingsvermogen. Wat omschrijft wat empathie is. Empathie wordt vaak gezien als een karaktereigenschap die je wel of niet bezit. Desalniettemin is er een empathisch vermogen te trainen en te ontwikkelen mocht hier een gebrek aan zijn.
Het empatisch vermogen
Het empathisch vermogen is iets wat je bezit en kan dus omschreven worden als een karaktereigenschap. Met deze eigenschap ben je niet alleen in staat om de gevoelens van anderen te herkennen, maar ook om ze te begrijpen en te waarderen. Een goed voorbeeld van mensen met een hoog empatisch vermogen is dat ze de ideeën en opvattingen van anderen waarderen, ondanks dat ze zelf van die mening verschillen.
Wat kun je met empatisch vermogen?
Met een hoog empathisch vermogen ben je dus in staat om de gevoelens en emoties van anderen te herkennen, te begrijpen en te waarderen. Dit kan helpen om relaties met anderen te bevorderen. Een goede eigenschap op de werkvloer waarmee je de relaties met collega’s kunt versterken en onderhouden. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de werksfeer.
Empatisch vermogen vergroten
Empatisch vermogen kun je trainen en dus vergroten. Handig als je bijvoorbeeld te weinig inlevingsvermogen hebt, wat helemaal niet raar is. Er zijn heel veel mensen die een gebrek aan empathisch vermogen hebben. Je kunt empathie vergroten door bijvoorbeeld actief te luisteren naar de mensen in je omgeving, de persoonlijke vertrouwensband te versterken en om iemand zijn gevoel te herkennen. Als iemand ziek is en zich niet lekker voelt, zou iemand met empatisch vermogen zeggen “ik begrijp dat je je niet lekker voelt” in plaats van “dat gaat vanzelf weer over”.
De valkuilen van (te veel) empathie tonen
Empathie tonen en een hoog empatisch vermogen hebben is een gift, maar het kan ook voor problemen zorgen. Er zijn een paar valkuilen te noemen waar je dus ook op moet letten als je een hoog empathisch vermogen hebt. Je bent namelijk een spons en gevoelig voor het overnemen van emoties van anderen. Wat ervoor zorgt dat je energielevel daalt of dat je zelf onder immense druk komt te staan. Vooral in de werksfeer kan te veel empathie voor problemen zorgen, omdat je jezelf te vaak wegcijfert of overprikkeld raakt.
Empathie, niet te verwarren met sympathie
Sympathie wordt vaak als synoniem van het woord empathie gebruikt, terwijl dat incorrect is. Ondanks dat de termen dicht bij elkaar staan, zijn het verschillende eigenschappen. Bij empathie heb je dus het inlevingsvermogen en de eigenschap om iemand zijn emoties te herkennen, te begrijpen en te delen, terwijl dat bij sympathie anders is. Bij sympathie heb je het gevoel van medelijden en mededogen en verdriet om het ongeluk van een ander. Bij sympathie kun je dus wel iemand zijn of haar emoties herkennen, maar je bent wellicht niet in staat om ze ook te begrijpen. Wat bij empathie wel het geval is.
Tekort aan of geen empatisch vermogen
Bij een tekort aan empathisch vermogen kan je met verschillende zaken te maken krijgen. Je bent bijvoorbeeld minder goed in staat om relaties met anderen aan te gaan. Bij een tekort aan empathie vind je het moeilijk om jezelf in de ander te verplaatsen en staan je eigen overtuigingen voorop. Beslissingen worden ook vaker op basis van feiten dan op basis van gevoel gemaakt, loop je het risico dat je de gedachten of emoties van een ander verkeerd interpreteert en sta je minder open voor hoe een ander zich op dat moment voelt.
Antoniem empathie
De antoniemen voor empathie zijn apathie en onverschilligheid. Hierbij kun je je dus niet inleven in de ander en je vindt het lastig om de emoties en gedachten van een ander te lezen. Iemand die apathisch is, zal dus eerder geneigd zijn om tegen iemand die ziek is te zeggen dat hij of zij zich niet aan moet stellen en dat het vanzelf wel weer overgaat. Onverschillige mensen hebben ook vaker problemen met het aangaan en onderhouden van relaties met anderen.