Selecteer een pagina

FOMO betekenis

De afkorting FOMO staat voor Fear of Missing Out. De betekenis van FOMO is dat je bang bent om iets te missen, omdat je er niet bij aanwezig bent.




Als duidelijk voorbeeld geven we een gemiddelde zaterdagavond waarop jij thuiszit en op Facebook foto’s voorbij ziet komen van feestende vrienden. Jij mist nu die leuke ervaring, omdat je er niet bij bent.

FOMO: Fear Of Missing Out

Als we dieper inzoomen op de betekenis van FOMO kunnen we constateren dat FOMO een syndroom is dat meer omvat dan alleen de angst hebben om een leuke gebeurtenis te missen. Je kunt door FOMO ook bang zijn om informatie te missen of om een unieke kans (of aanbieding) mis te lopen. In dat opzicht is FOMO overduidelijk aanwezig binnen onze huidige samenleving, wat ook deels te wijten is aan het internetgebruik en dan met name het gebruik van netwerksites, zoals Facebook en Instagram.



fomo betekenis

Hoe is FOMO ontstaan?

De eerste keer dat Fear of Missing Out (FOMO) werd gedefinieerd, was in 1996. Dan Herman deed onderzoek naar het syndroom dat door auteur Patrick J. McGinnis in 2004 de afkorting FOMO kreeg. Desalniettemin bestaat het syndroom al veel langer en is het vergelijkbaar met de Engelse term Keeping up with the Joneses. In het Nederlands betekent het dat het gras altijd groener is bij de buren. Waarbij we geneigd zijn om hetzelfde of zelfs beter te presteren dan bijvoorbeeld een goede vriend, een familielid of de buren.

FOMO en social media

Ondanks dat het syndroom al langer bestaat, is FOMO wel iets van de laatste tijd. Vooral sinds de opkomst van het internet en social media netwerken in 2010 zien we dat veel mensen last hebben van het FOMO-syndroom. Dit heeft deels te maken met het feit dat social media een laagdrempelige toegang geeft tot alle leuke momenten die mensen op hun pagina’s delen en anderzijds heeft het te maken met eigen onzekerheid en jaloezie. Voor de periode van netwerksites, zoals X, Facebook en Tik Tok hadden mensen nauwelijks de mogelijkheid om een kijkje te nemen in iemand zijn of haar leven. Toen was FOMO ook nog niet zo’n hot topic als dat op de dag van vandaag is.



FOMO in marketing

Bedrijven gebruiken het FOMO-syndroom om klanten te overtuigen om iets te kopen. Marketeers schermen met kreten, zoals “jij hebt dit nodig” of “je moet nu bestellen, want” om mensen te triggeren om een bestelling te plaatsen. Vooral klanten die lijden aan het FOMO-syndroom zijn hier gevoelig voor, omdat ze bang zijn dat ze een mooie aanbieding missen of niet het nieuwste product in handen hebben.

Hoe weet je of je lijdt aan het FOMO-syndroom?

Het FOMO-syndroom klinkt heel heftig en is dat ook, maar het is geen psychische aandoening. Je kunt er wel psychische klachten overhouden. Het FOMO-syndroom kan leiden tot bijvoorbeeld obsessief gedrag en een minderwaardigheidscomplex. Ook een depressie zou in theorie makkelijker kunnen optreden, ondanks dat hier (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor is. Als je de onderstaande vragen met ja kunt beantwoorden, is de kans groot dat je ook last hebt van het FOMO-syndroom;

  • Zit je continu op je telefoon en scroll je eindeloos door de tijdlijnen van social media netwerken?
  • Heb je moeite met keuzes maken en beslissingen nemen?
  • Ervaar je concentratieproblemen?
  • Ben je steeds vaker ontevreden over je eigen leven?

De nadelen van FOMO

Als je last hebt van FOMO kunnen er een aantal problemen ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld sociale angst ontwikkelen, slapeloosheid en slechte nachtrust ervaren en zelfs tekenen van een depressie tonen. Vaak zijn deze problemen ook gekoppeld aan concentratieproblemen, wat weer invloed heeft op je prestaties op school of op het werk. De mensen die lijden aan het syndroom hebben vaak ook de grootste problemen met het met rust laten van de smartphone en bij veel werkgevers wordt het niet geaccepteerd dat je continu op je smartphone zit.

Hoe los je FOMO op?

Er is ook goed nieuws, want FOMO is op te lossen. Evenals alle andere syndromen zijn er dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder of zelfs helemaal geen last meer hebt van FOMO. Je hoeft het overigens niet alleen te doen, want je kunt ook hulp inschakelen als je FOMO wilt oplossen.



JOMO

JOMO is een term afkomstig van blogger Anil Dash en staat voor Joy of Missing Out. Hierbij is het belangrijk om in het nu-moment te leven en dankbaar te zijn voor wat we wel hebben. JOMO stimuleert ook een gezonde levensstijl, waarbij de telefoon en het internet bijzaak zijn. Er is namelijk niets mis mee om een avondje op de bank te chillen en een filmpje te kijken of om met vrienden een bordspelletje te spelen. Een simpel leven zonder spanning, drama en sensatie geeft veel meer rust en voorkomt dat je klachten ontwikkelt.

Therapie om van het FOMO-syndroom af te komen

Je kunt natuurlijk ook de hulp inschakelen van een expert en FOMO overwinnen. Met cognitieve gedragstherapie is het gebruik van social media onder controle te houden en leer je jezelf om veel meer in het nu-moment te leven. Je kunt ook gelukkig zijn om wie je bent en wat je al hebt zonder dat je jouw leven continu aan het vergelijken bent met dat van anderen.