Selecteer een pagina

Fysiek betekenis

De betekenis van fysiek is “lichamelijk” of feitelijk alles wat met het lichaam te maken heeft. Het kan ook betrekking hebben op een object of een situatie die tastbaar is.Met andere woorden is bijvoorbeeld een spel voor op de PlayStation fysiek als die op een disc staat die je kan beetpakken en in je PlayStation kan stoppen.

Wat is fysiek

Fysiek heeft vooral betrekking op het lichaam. Fysieke verschijning, beweging en gezondheid hebben allemaal betrekking op hoe we voor de dag komen, hoe we bewegen en hoe gezond we zijn. Iemand die fysiek niet in orde is kan dus te maken hebben met lichamelijke klachten en ongemakken met als gevolg dat bijvoorbeeld iemand niet goed kan lopen. Fysieke activiteiten kunnen bijvoorbeeld gezondheidsklachten voorkomen, omdat je gewicht verliest of in ieder geval niet aankomt. Fysiek bezig zijn kan ook psychische klachten voorkomen.betekenis fysiek

Waar komt het woord fysiek vandaan?

Fysiek komt van het Griekse woord “physikos”. Het woord betekent “natuurlijk”. In de Engelse taal en rond de 15e eeuw werd het woord fysiek voor het eerst gebruikt. Door de jaren heeft het woord meerdere betekenissen gekregen en is de correcte betekenis afhankelijk van in welke context het woord fysiek wordt gebruikt.Fysiek in het Engels

In het Engels bestaat het woord “physically”, wat precies hetzelfde betekent als fysiek in het Nederlands. Met de zin “I found her physically attractive” wordt dus bedoelt dat iemand een vrouw lichamelijke aantrekkelijk vindt. Plat gezegd vindt hij of zij de vrouw in kwestie een lekker ding. Met de zin “physically demanding work” wordt bedoeld dat het werk of de klus die verricht moet worden veel lichamelijke inspanning vereist.

Synoniemen voor fysiek

Enkele synoniemen voor het woord “fysiek” zijn “stoffelijk”, “lichamelijk”, “materieel”, “werkelijk”, “gestel” en “werkelijk”. Afhankelijk van de context waarin het woord gebruikt wordt, heeft fysiek een bepaalde betekenis. Een medewerker die fysiek op locatie aanwezig is betekent heel iets anders dan een medewerker die fysiek in orde is. Een medewerker die fysiek op locatie aanwezig is, is dus ook als persoon ook werkelijk op die locatie aanwezig. Een medewerker die fysiek in orde is, is dus een medewerker die geen lichamelijke gezondheidsklachten heeft.

Fysiek in de medische wereld

In de medische wereld kan fysiek zowel betrekking hebben op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Fysieke activiteiten kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat je lijdt aan diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten, terwijl het ook kan bijdragen aan stressvermindering. Fysieke activiteiten zijn bijvoorbeeld sporten, fietsen en wandelen. Wat dus zowel goed voor lichaam als geest is. Fysieke klachten hebben vaak betrekking op lichamelijke klachten, zoals spierpijn in benen en armen of een breuk in ledematen. Deze klachten zijn dus fysieke klachten.In de sportwereld

Iemand die fysiek sterk is, heeft waarschijnlijk de kwaliteit om optimaal te presteren. In het voetbal hoor je commentatoren wel vaker spreken over verdedigers die fysiek sterk zijn. Dit zijn dus verdedigers die groot, sterk en behendig zijn en in staat zijn om aanvallers af te stoppen. Het kan ook betekenen dat een atleet zowel mentaal als lichamelijk in balans is en dus in staat is op een topprestatie te leveren.

Verschil tussen fysiek en verbaal geweld

Met betrekking op geweld kun je spreken over fysiek of verbaal geweld. Het grote verschil is dat bij verbaal geweld alleen wordt gescholden en met woorden geweld wordt toegepast. Bij fysiek geweld wordt er ook daadwerkelijk gevochten. Een groep hooligans die verbaal geweld toepassen schreeuwen en schelden vooral. De groep die fysiek geweld toepast raken dus in gevecht met bijvoorbeeld elkaar of de politie en maken zich schuldig aan het vernietigen van spullen van anderen.

Verschil tussen fysiek en virtueel

Steeds meer dingen vinden virtueel in plaats van fysiek plaats. Denk aan de vergadering die op afstand en bijvoorbeeld vanuit huis wordt bijgewoond met behulp van handige apps op een telefoon of laptop. Dit is dus een virtuele vergadering. Als je op kantoor zou zijn en dus aan de vergadertafel zou zitten, ben je ook fysiek aanwezig voor de vergadering. Een ander voorbeeld hierin is dat je de nieuwste game voor op de PlayStation zowel fysiek als virtueel (digitaal) kunt kopen. Bij een fysieke aanschaf koop je de game op een disc en bij een virtuele aankoop staat de game als bestand op de harde schijf van je spelcomputer.Antoniem fysiek

Het antoniem voor fysiek is psychisch of mentaal. Dit heeft dus geen betrekking op het lichaam, maar op de geest. Psychische klachten zijn, in tegenstelling tot fysieke klachten, mentale klachten, die dus met de geest te maken hebben. Een depressie is bijvoorbeeld geen fysieke, maar een psychische aandoening. Met betrekking op het op afstand bijwonen van een vergadering of een game of film virtueel in plaats van fysiek aanschaffen, is het antoniem virtueel.