Selecteer een pagina

Hermafrodiet betekenis

De betekenis van hermafrodiet is dat een persoon over zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken beschikt.
Een andere benaming voor mensen die zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken zijn, is interseksuelen.

Uitleg over de betekenis van hermafrodiet

Hermafrodiet is inmiddels een verouderde en soms kwetsende term om intersekse mee aan te duiden. Bij interseksuelen is er sprake van een zeldzame afwijking die ervoor zorgt dat personen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen worden geboren. In de meeste gevallen van intersekse is het te wijten aan een gendefect. Een interseksueel kan genetisch mannelijk, maar fysiek gezien vrouwelijk zijn. Of andersom.

wat is de betekenis van hermafrodiet

Hoe onstaat intersekse?

In de regel is intersekse te wijten aan een gendefect, maar er kan ook sprake zijn van andere factoren, zoals een chromosamale of hormonale afwijking. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in echte en pseudo-tweeslachtigheid. Bij een echte tweeslachtigheid heeft de persoon zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Bij een pseudo tweeslachtigheid is dat niet het geval. Als voorbeeld heeft een persoon met fysieke kenmerken van een man dan wel een vrouwelijk geslachtsorgaan, zoals eierstokken.

Waar komt het woord ‘hermafrodiet’ vandaan?

Het woord ‘hermafrodiet’ is afgeleid van de Griekse God Hermaphroditus. Volgens de Griekse mythologie werd Hermaphroditus tevergeefs verleidt door de nimf Salmacis, die er uiteindelijk in slaagde om haar lichaam met dat van hem te verenigen. In het meer waar Hermaphroditus nietsvermoedend baadde. Na deze gebeurtenis vroeg Hermaphroditus aan de oppergod Zeus om iedereen die in hetzelfde water zou baden zowel mannelijk als vrouwelijk te maken. Zijn gebed werd verhoord.Hoe zeldzaam is tweeslachtigheid?

Tweeslachtigheid, hoe iemand die met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen is geboren, is zeer zeldzaam. Ongeveer een op de tweeduizend mensen wordt als interseksueel geboren. Bij dieren en planten komt het vaker voor. Een goed voorbeeld hiervan zijn vissen en kikkers die van geslacht kunnen veranderen. Deze dieren worden ook wel in de volksmond sequentiële hermafrodieten genoemd.

Hermafroditisme bij dieren en planten

De term ‘hermafrodiet’ is meer van toepassing bij planten en dieren die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben, die ook vruchtbaar zijn. Vanwege het feit dat bij mensen een van de geslachtsorganen niet vruchtbaar is, is de term ‘hermafrodiet’ ook incorrect. Ongeveer 94% van de ruim 250.000 bekende zaadsoorten heeft tweeslachtige bloemen. In het dierenrijk spreken we over ongeveer 6% van de 1,2 miljoen diersoorten die tweeslachtig zijn.

Wanneer wordt tweeslachtigheid ontdekt?

Tweeslachtigheid kan al bij de geboorte geïdentificeerd worden als een baby zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft. Het kan ook op latere leeftijd ontwikkelen als bijvoorbeeld de penis en de teelballen in ontwikkeling zijn, maar dat er ook borstweefsel begint te groeien. Intersekse kan zich ook in het lichaam uiten en hoeft niet perse zichtbaar te zijn. Met als voorbeeld dat bijvoorbeeld een persoon zowel teelballen als eierstokken heeft.

Zijn interseksuelen vruchtbaar?

Veel interseksuelen zijn niet in staat om een kind te baren of om een kind te verwekken. Vaak zijn ze minder vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar. Interseksuelen hebben namelijk op uitzonderingen na zowel testiculair als ovarieel weefsel en soms zelfs helemaal geen gonadaal weefsel.Intersekse en DSD

DSD is een term die gebruikt wordt in de medische wereld en de letters staan voor Disorders (of Differences) in Sex Development. Feitelijk zetten specialisten zich in om mensen met DSD te helpen om problematiek met betrekking tot de geslachtsontwikkeling te genezen. Bijvoorbeeld wanneer de vagina niet is doorontwikkeld en voor problemen zorgt bij seks. Of als urinewegen niet goed functioneren. Iemand die aan DSD lijdt hoeft per definitie geen intersekse te zijn. Ondanks dat er een periode is geweest dat de termen hetzelfde hebben betekend.

Behandeling intersekse

Een interseksueel kan zich laten behandelen als er problematiek ontstaat. Bijvoorbeeld wanneer op latere leeftijd gemeenschap niet mogelijk is of als er andere problemen ontstaan, zoals psychische klachten. In veel gevallen kan testiculair of ovarieel weefsel worden verwijderd. Wat vaak ook geadviseerd wordt, omdat interseksuelen een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van kwaadaardige cellen in de geslachtsorganen.

Is het woord ‘hermafrodiet’ een scheldwoord?

Het woord ‘hermafrodiet’ is niet zozeer een scheldwoord, maar mensen met tweeslachtigheid die als zodanig worden beschreven vinden het kwetsend. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de term hermafrodiet incorrect is als we spreken over tweeslachtigheid bij mensen. Intersekse is daarentegen een betere benaming voor mensen die met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken worden geboren.

Ben je een transgender als je interseksueel bent?

Veel mensen vragen zich af of je als interseksueel een transgender bent en dan met name als je bijvoorbeeld een medische ingreep hebt laten uitvoeren. Het antwoord hierop is ‘nee’. In veel gevallen komt het sociale geslacht overeen met het biologische geslacht en zijn medische ingrepen vereist om complicaties en problematiek te verhelpen. Bij transgenders is er sprake van dat iemand zich anders voelt dan het sociale geslacht. Er wordt dan bewust gekozen voor een medische ingreep om je sociale geslacht overeen te laten komen met hoe je je vanbinnen voelt.