Selecteer een pagina

Inflatie betekenis

De betekenis van inflatie is waardevermindering. Feitelijk betekent het dat geld minder waard wordt en dat je met hetzelfde beschikbare budget minder kunt kopen.Inflatie is afgeleid van het Latijnse woord inflare, wat opblazen betekent. Tot ver in de 19e eeuw was inflatie vooral een medische term die werd gebruikt om aan te geven dat iemand last had van een opgeblazen buik. Na 1875 werd inflatie toegepast in de financiële sector. Hiermee werd aangeduid dat er een waardevermindering plaatsvond en dat het geld minder waard werd. Op het moment van schrijven hebben in Nederland te maken met een hoge inflatie.

Inflatie in het Engels

In het Engels bestaat het woord inflation, dat meerdere betekenissen heeft. Het betekent evenals inflatie dat in het Nederlands betekent, dat je geld minder waard wordt en dat je met hetzelfde budget minder kunt kopen. Inflation wordt in het Engels ook gebruikt om bijvoorbeeld aan te geven dat er iets wordt opgeblazen. Zoals een opblaasbaar zwembad of een voetbal.betekenis inflatie

Synoniemen voor inflatie

Een goed synoniem voor inflatie is geldontwaarding. Feitelijk betekent het dus dat geld minder waard wordt. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld dat de vraag naar diensten en het product toeneemt, maar het aanbod er niet of nauwelijks is.Hoe ontstaat inflatie?

Er is sprake van een inflatie als je geld minder waard wordt en dat je dus in koopkracht achteruit gaat. € 10,- zal nog steeds € 10,- zijn, maar je kunt met € 10,- veel minder kopen en doen dan voorheen. Dan is er sprake van een inflatie. Een inflatie kan veroorzaakt worden doordat de vraag naar producten of diensten groter is dan het aanbod, een toename in geldhoeveelheid in de economie en stijgende kosten voor fabrikanten.

Meer vraag dan aanbod

Als er meer vraag is naar een product of een dienst dan dat er aangeboden wordt, kan er inflatie ontstaan. Omdat producten en diensten schaars worden, stijgen de prijzen. Hierdoor betaal je voor hetzelfde product of dezelfde dienst meer geld dan voorheen en verlies je dus aan koopkracht.

Toename in geldhoeveelheid

Als het consumentenvertrouwen is hersteld en er meer wordt uitgegeven, komt er ook meer geld in omloop. Hoe meer geld er in omloop is, des te minder het waard wordt. Ook dan kan er dus sprake zijn van een inflatie.

Stijgende kosten

Als de kosten voor fabrikanten stijgen om bijvoorbeeld producten te maken, worden deze kosten doorberekend aan de consument. Op die manier wordt een truitje van € 100,- opeens € 120,- of schoenen die normaal € 150,- zijn kosten opeens € 175,-. Dan is er dus ook sprake van een inflatie, maar alleen als alle kledingmerken met hetzelfde probleem te maken krijgen. Als een fabrikant een product duurder maakt, omdat het nieuw en innovatief is, is er geen sprake van inflatie.Hebben we last van een hoge inflatie?

Op het moment van schrijven hebben we in Nederland te maken met een hoge inflatie. Simpel uitgelegd zien we dat we minder geld overhouden als we blijven leven, zoals we dat nu doen. Waar je voorheen nog € 100,- voor weekboodschappen kwijt was, ben je nu gemiddeld € 120,- kwijt. Je hebt dus voor je weekboodschappen meer budget nodig en dat geld kun je niet aan andere dingen besteden. Door alle stijgende prijzen in alle sectoren, is de inflatie ontzettend hoog en daalt de koopkracht met rasse schreden. Producten en diensten die in prijs zijn gestegen zijn bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen, huurprijzen, benzine en sigaretten.

Wie heeft het meeste last van de inflatie?

Mensen met lagere inkomens of die van een uitkering leven, worden het hardst getroffen door een hoge inflatie. Hun koopkracht was al zeer laag, maar wordt door de inflatie nog lager. Feitelijk spreek je dan ook over armoede die heerst en waar iets aan gedaan moet worden. Gelukkig zijn er in Nederland goede initiatieven, waarmee mensen met minder geld geholpen kunnen worden. Een goed voorbeeld is de voedselbank waar mensen boodschappen kunnen halen als ze geen geld meer hebben om zelf boodschappen te doen.

Welke rol hebben de centrale banken bij inflatie?

De centrale banken spelen een belangrijke rol bij inflatie. De centrale banken moeten namelijk de rentes aanpassen om de koopkracht weer toe te laten nemen en ze kunnen de geldhoeveelheid reguleren. Wanneer dit niet mogelijk is of onvoldoende wordt gedaan, kan inflatie optreden. Ondanks dat er vanuit de centrale banken, de Europese Unie en de overheid initiatieven worden genomen om de inflatie tegen te gaan, merken we daar als Nederlanders nog maar weinig van.Wat kun je zelf doen om de inflatie tegen te gaan?

Je kunt twee dingen doen als er sprake is van een hoge inflatie. Je kunt actie ondernemen of je kunt op je handen gaan zitten tot de zaken weer onder controle zijn. Je kunt zelf het beste actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de inflatie je niet zo hard treft. Je kunt bijvoorbeeld bewuster omgaan met je geld, andere keuzes maken en forse investeringen uitstellen tot de prijzen zijn gedaald. Je kunt ook je inkomen verhogen door bijvoorbeeld promotie te maken of om van baan te wisselen of je kunt je vaste lasten verlagen, zodat er meer geld overblijft om het aan andere zaken, zoals producten, diensten en boodschappen, te besteden.