Selecteer een pagina

POV betekenis

De betekenis van POV is “Point of View”. In het Nederlands betekent het standpunt of gezichtspunt.POV is dus een afkorting van een Engelstalig woord. POV is in Nederland goed ingeburgerd en wordt ook veelvuldig gebruikt. Vooral op social media, zoals TikTok en Instagram, zien we dat gebruikers vaker de term gebruiken of zelfs de hashtag #POV aan een post toevoegen. POV moet ervoor zorgen dat je de kijker in een situatie plaatst. Door een POV video op te nemen kun je de kijker een unieke ervaring geven en ook het gevoel geven alsof hij of zij het zelf meemaakt.

Uitleg over de betekenis van POV

POV is dus een afkorting van een Engelstalig woord. POV is in Nederland goed ingeburgerd en wordt ook veelvuldig gebruikt. Vooral op social media, zoals TikTok en Instagram, zien we dat gebruikers vaker de term gebruiken of zelfs de hashtag #POV aan een post toevoegen. POV moet ervoor zorgen dat je de kijker in een situatie plaatst. Door een POV video op te nemen kun je de kijker een unieke ervaring geven en ook het gevoel geven alsof hij of zij het zelf meemaakt.betekenis pov

POV wordt op meerdere manieren ingezet

POV kan verschillende betekenissen hebben en op verschillende manieren worden ingezet, maar is vooral populair op social media. Veel gebruikers maken POV filmpjes, wat ervoor zorgt dat de kijkers het idee hebben alsof ze het zelf ervaren. Ook in de televisiewereld wordt POV ingezet om kijkers een andere ervaring te geven. Bijvoorbeeld tijdens een sportwedstrijd. Door gebruik te maken van een POV-camera kan de kijker vanuit het perspectief van een speler of sporter ervaren hoe het bijvoorbeeld is om op het voetbalveld te staan.


POV in de filmindustrie

POV wordt ook in de filmwereld toegepast. In deze context heeft POV betrekking op het standpunt van de camera. Er zijn meerdere cameraposities die ervoor zorgen dat een gebeurtenis goed wordt vastgelegd. Door een scène uit meerdere standpunten op te nemen, kunnen editors een flitsende montage maken van een en dezelfde gebeurtenis. Dat zorgt voor een unieke ervaring van de kijker als de film af is en in de bioscoop draait.

Uit het oogpunt van een personage

POV kan in de filmwereld ook betrekking hebben op beelden die vanuit het oogpunt van een personage zijn opgenomen. Dan heb je als kijker het idee dat je zelf het personage bent en meemaakt wat het personage op het scherm meemaakt. Goed voorbeeld van een zeer geslaagde POV-film is Hardcore Henry uit 2015.

Je standpunt duidelijk maken

De hashtag POV wordt niet alleen gebruikt om aan te geven of een video op TikTok of andere social media platformen uit het oogpunt van de filmer is opgenomen. De hashtag kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld je standpunt duidelijk te maken. Dan heeft de hashtag POV meer betrekking op dit is mijn standpunt of dit is hoe ik er tegenaan kijk. Ook in de journalistiek kan de afkorting POV gebruikt worden om een standpunt duidelijk te maken.

POV in de literatuur en in games

POV komt ook voor in de literatuur. POV verwijst dan naar het perspectief van de verteller. Dit kan in de eerste, tweede of derde persoon zijn. In games verwijst POV weer meer naar het standpunt vanuit het personage. Dit wordt in gaming ook wel first-person view genoemd. Je kijkt dan als het ware door de ogen van je personage en je maakt het van dichtbij mee. Dit standpunt zorgt ervoor dat je in een game wordt gezogen en de game ook veel intenser ervaart.