Queer betekenis
Queer wordt tegenwoordig meer gebruikt als een overkoepelende term voor homoseksuelen, biseksuelen, panseksuelen, transgender, interseksuelen en non-binairen. De term wordt vaak door de LHBTQIA+-gemeenschap gebruikt om aan te geven dat ze zich niet thuis voelen binnen de hetereo- en gendernormen.
Uitleg over de betekenis van Queer
Het woord Queer werd in de jaren ‘80 toegeëigend door de LHBTI-gemeenschap. Tijdens de aidspandemie had de term ‘Queer’ een activistische betekenis. Mensen gebruikten de term om aan te geven dat ze het niet eens waren met de seksuele- en gendernormativiteit. Feitelijk werd geprotesteerd tegen het zogenaamde ‘hokjesdenken’ en het classificeren van mensen in het algemeen.
De oorsprong van het woord ‘Queer’
Queer is een Engels woord dat ‘vreemd’ of ‘merkwaardig’ betekent. In die context zou dus iemand die queer is vreemd of merkwaardig zijn, wat natuurlijk niet het geval is. In de Britse literatuur verwees ‘queer’ ook wel eens naar ‘zich onwel voelen’ of ‘niet lekker voelen’. In 1894 werd met het woord ‘queer’ voor het eerst verwezen naar homoseksualiteit. Dit gebeurde in een boze brief van Lord John Sholto Douglas die ‘snob queers like Rosebery’ verantwoordelijk hield voor de dood van zijn homoseksuele zoon.
Het gebruik van het woord ‘Queer’
Ondanks dat het woord ‘Queer’ vooral in de jaren ‘80 door de LHBTI-gemeenschap werd toegeëigend, is lang niet iedereen tevreden met het gebruik van de term. Die ook als storend en zelfs kwetsend kan worden ervaren. Sommige zien de term ‘queer’ als een nieuw hokje waarmee mensen geclassificeerd kunnen worden, terwijl er veel mensen zijn die niet in zo’n dergelijk hokje geplaatst willen worden.
De afkorting LHBTQIA+
De afkorting LHBT is bekend en staat voor Lesbisch, Homo, Biseuksueel en Transgender. Deze afkorting dekt de lading niet, omdat er veel meer vormen van seksualiteit bestaan. Daarom dekt de afkorting LHBTQIA+ iets beter de lading. De afkorting LHBTQIA+ staat voor Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transgender, Queer, Intersekse en Aseksueel. Het +-symbool staat voor nog meer indelingen die er zijn, zoals panseksuelen en non-binairen.
Betekenis Queer: hoe gebruik je het woord?
Is het correct om het woord ‘queer’ te gebruiken om homoseksuelen, lesbiennes en mensen die zich anders voelen te classificeren? Feitelijk is de term een beetje achterhaald en past een afkorting als LHBTQIA+ beter. Queer is wel correct als je een groep mensen wilt aanduiden als een groepering die zich verzet tegen het zogenaamde hokjes-denken. Feitelijk heeft dat niet meer zoveel met seksuele geaardheid te maken, omdat mensen volop geclassificeerd worden. Niet alleen op seksuele geaardheid, maar bijvoorbeeld ook op huidskleur, geloofsovertuiging en uiterlijke eigenschappen.
Queer in film, muziek en literatuur
Queers uiten zich kritisch naar de maatschappij door middel van film, muziek en literatuur. Deze beweging wordt ook wel ‘queercore’ genoemd en verzet zich tegen het hokjes-denken. Ze verwerpen homofobie en ze hebben doorgaans sterke verbindingen met de LHBTQIA+-gemeenschap.
Queercore in Nederland
Queerminded mensen of mensen die zich als queer identificeren, leven vaak in de randstad van Nederland. In andere delen van de wereld zien we queers het vaakst terug in wereldsteden, zoals Berlijn, San Francisco en Londen. In Nederland wonen de meeste queers in Amsterdam en Rotterdam. In de laatstegenoemde stad is ook in 2022 de eerste queer gym van Nederland geopend.
Bekende mensen die zich als queer identificeren
Er zijn een groot aantal bekende mensen die zich inmiddels als queer identificeren. Zangeres Miley Cyrus en artiest Halsey zijn hier voorbeelden van. Ook zanger Sam Smith heeft aangeven zich man noch vrouw te voelen en wil aangesproken worden met they/them. Ook Hollywoodsterren, zoals The Flash-acteur Ezra Miller en Inception-acteur Elliott Page (voorheen bekend als Ellen Page), hebben aangegeven dat ze zich identificeren als queer.
Betekenis queer en het symbool
De schuin gedeelde vlag in de kleuren zwart en roze, was lange tijd het symbool van queeranarchisme. Sinds de jaren ‘10 wordt steeds vaker de regenboogvlag gebruikt. Die dus ook symbool staat voor de LHBTQIA+-gemeenschap. Op bekende evenementen en op bijzondere dagen wordt de regenboogvlag gehesen. Op bepaalde festivals en feesten is de regenboogvlag ook prominent aanwezig. Denk aan evenementen, zoals Gay Pride en het festival Milkshake.
Acceptatie queer
Homofobie is helaas nog steeds een gevoelig onderwerp dat heel actueel is. Ruim 7 op de 10 mensen die deel uitmaken van de LHBTQIA+-gemeeschap heeft nog steeds te maken met zowel fysiek als verbaal geweld. Ondanks dat de acceptatie van queers groeiende is, is er nog steeds veel aandacht vereist om draagvlak te creëren voor een volledige acceptatie van queerminded mensen.
Het scheldwoord queer
Het woord ‘queer’ kan ook als scheldwoord worden gebruikt. Homoseksuelen en biseksuelen werden in het verleden vaak voor queer uitgescholden. Door de jaren heen heeft de LHBTQIA+-gemeenschap het woord ‘queer’ zich toegeeigend en wordt het eerder als activistische term gebruikt om zich te verzetten tegen de zogenaamde hokjes-cultuur. Wat feitelijk verder gaat dan iemand classificeren om zijn, haar of hun seksuele geaardheid.