Selecteer een pagina

Solidariteit betekenis

De betekenis van solidariteit is saamhorigheid. Feitelijk heerst hier het gevoel van een zijn met anderen.



Solidariteit betekent dus dat je jezelf een voelt met anderen. Saamhorigheid is hierin een goed synoniem voor solidariteit, waarbij een groep mensen dus een eenheid vormt. Je kunt bijvoorbeeld solidair zijn aan armen als je om hen geeft en helpt om bijvoorbeeld te overnachten of om te kunnen eten. Solidariteit kan ook betekenen dat de orde en samenhang van de maatschappij afhangt van het elkaar vertrouwen voor het uitvoeren van specifieke taken. Dit wordt ook wel sociale cohesie genoemd.

Solidariteit in het Engels

In het Engels bestaat het woord solidarity, wat dezelfde betekenis heeft als solidariteit in het Nederlands. Met dit woord wordt dus ook saamhorigheid bedoeld. Solidariteit is iets waarbij je je kan aansluiten of kunt vermijden. Bijvoorbeeld bij een staking op het werk. Je kunt ervoor kiezen om solidair te zijn met je collega’s die staken of het negeren en je werk hervatten.



betekenis solidariteit

Synoniemen voor solidariteit

Belangrijke synoniemen voor het woord solidariteit zijn belangengemeenschap, eendrachtigheid, lotsverbondenheid en saamhorigheid.

Uit het Latijn

Solidair is afgeleid van het Latijnse woord solidus. Verwant aan het werkwoord solidare, wat samenvoegen en versterken betekent. “Samen sta je sterk” is bijvoorbeeld een uitspraak, waarmee solidariteit in de hand wordt gewerkt. Solidariteit is ook meer dan alleen met elkaar verbonden zijn. Je voelt de drang om anderen te helpen met als doel om er samen beter van te worden. Solidair zijn is meer dan alleen met elkaar verbonden zijn, maar ook bereid zijn om een ander te helpen.

Hulp zonder tegenprestatie

Solidariteit is ook het helpen van andere mensen zonder dat er direct een tegenprestatie tegenover hoeft te staan. De hulp die wordt geboden komt voort uit het gevoel betrokken of verbonden te zijn met een ander. Toch is solidariteit vaak een kwestie waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Als je iemand de hulp geeft die het nodig heeft, kan het indirect bijdragen aan iets waar je zelf hulp bij nodig hebt. Er komt dus wel een stukje eigen belang bij solidariteit kijken.

Hulp bieden met tegenzin

Het kan voorkomen dat je solidair bent uit een morele verplichting. Je biedt dan hulp aan, terwijl je dat misschien helemaal niet wilt. Of je doet iets waar je helemaal geen zin in hebt. Maar vanwege het feit dat je solidair wilt doen, doe je het toch.

Solidariteit tijdens de coronacrisis

Tijdens de coronacrisis zagen we duidelijke signalen van solidariteit in de maatschappij. Mensen begonnen spontaan mondkapjes te maken om een tekort aan mondkapjes op te lossen, vrijwilligers gingen aan de slag bij teststraten en corona centers om mensen te testen en te vaccineren en er werden initiatieven ingezet om bijvoorbeeld met z’n allen vanaf het balkon te applaudisseren voor de verplegers in de zorg. Deze zaken zijn een duidelijke vorm van saamhorigheid en dus solidariteit. In deze context zou je ook kunnen zeggen dat je met elkaar verbonden bent.

Solidariteit op de werkvloer

Op de werkvloer is er sprake van solidariteit als medewerkers de handen ineenslaan om een gezamenlijk doel te bereiken. Je bent bereid collega’s te helpen en te steunen om bij te kunnen dragen aan een beter resultaat. Het is immers in ieders voordeel dat de doelen die gesteld worden bereikt worden. Medewerkers zijn doorgaans minder solidair als ze bijvoorbeeld een hoge werkdruk hebben. Dan lijkt er weinig tijd en ruimte te zijn om oog te hebben voor hulpbehoeftigen die dan ook onder de werkdruk bezwijken. Met als gevolg ziekteverzuim, een toxische werkomgeving en veel negativiteit op de werkvloer.

Solidariteit als term in verzekeringen

In de wereld van verzekeringen heeft solidariteit weer een compleet andere betekenis. Het idee is dat het risico wordt gedeeld door alle verzekerde consumenten. Alle consumenten dragen gezamenlijk de risico’s, ongeacht hoe groot ze zijn. Om solidariteit te bereiken moet er voldoende draagvlak zijn en er moet voldoende diversiteit zijn in de risico’s tussen de verzekerde consumenten.

Verplichte solidariteit

In de context van verzekeringen bestaat ook verplichte solidariteit. Dit zijn bijvoorbeeld verzekeringen die je verplicht bent om af te sluiten. Zo stelt de overheid het verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, zorgverzekering en werkloosheidsverzekering af te sluiten. Doe je dit niet, dan ben je strafbaar. Vaak ontvang je een waarschuwing met daaraan gekoppeld een geldboete. Je bent dus solidair, maar wel verplicht. Dat noemen we dus ook verplichte solidariteit.

Antoniem solidariteit

Er bestaat geen antoniem voor solidariteit, maar wel voor het woord solidair. Dieren die bijvoorbeeld in kuddes en samenleven kunnen als solidair worden gezien. Ze leven samen en helpen elkaar om bijvoorbeeld te kunnen eten en drinken. Dieren die het liefste op zichzelf leven worden ook solitair genoemd. Ze zijn graag alleen en kunnen ook vaak hun eigen boontjes doppen. Soms wordt ook beweerd dat in deze context solidariteit wijst op hoe afhankelijk een zwakkere soort van een sterkere soort is.