Selecteer een pagina

Toxic betekenis

De betekenis van toxic is giftig. Iemand die toxic is, is dus niet goed voor je.Toxic is een Engels woord dat evenals andere Engelse woorden naar de Nederlandse taal is overgewaaid. Vooral jongeren gebruiken het woord toxic vaak om aan te geven dat een situatie of iemand toxic en dus giftig is. Hiermee wordt aangegeven dat een situatie of iemand niet goed voor je is. Ondanks dat is toxic geen straattaal, omdat het woord door veel mensen wordt gebruikt. Anderzijds is het ook geen Nederlands woord en staat het woord toxic dus ook niet in de Van Dale.

Een toxic iemand herkennen

Gelukkig kun je een toxic persoon herkennen en kun je dus grotere problemen voor zijn. Iemand die toxic is, is doorgaans egoïstisch, arrogant en onvoorspelbaar. Ze kunnen ook heel snel heel boos worden. Iemand die toxic is zal zich ook nooit verontschuldigen, verantwoordelijkheid nemen voor de fouten die hij of zij heeft gemaakt en continu liegen. Meestal manipuleren ze ook de ander om ervoor te zorgen dat de schuld wordt afgeschoven en dat de ander zich schuldig gaat voelen.betekenis toxic

Toxic situaties

Toxic heeft in veel gevallen te maken met toxische mensen in je omgeving. Bijvoorbeeld in de relationele sfeer of op de werkvloer. Toxic situaties ontstaan als toxic mensen daar een rol in spelen. Als voorbeeld de relatie, die toxic wordt als iemand zich ook toxisch gedraagt. Op de werkvloer is dat niet anders. Er ontstaat een giftige werkomgeving als er toxische mensen werken.


Toxic relatie

Een toxic relatie is feitelijk een relatie die vroeg of laat niet meer werkt. Veel mensen blijven in en toxic relatie hangen, omdat ze verliefd zijn. Of bang zijn om iemand te verliezen. Er wordt dan vaak tegen beter weten in hard gewerkt om de relatie te laten slagen. In een toxische relatie zien we dat een van de twee veel liegt, manipuleert en meer dan eens in de slachtofferrol kruipt. Waardoor de ander zich weer schuldig gaat voelen en denkt dat het dan toch aan hem of haar ligt.

Love bombing

Een heel belangrijk signaal van iemand die toxic is, is dat de persoon waar je verliefd op wordt je in het begin op handen draagt. Je krijgt continu cadeautjes en je wordt heel vaak meegenomen naar luxe restaurants en uitgaansgelegenheden. Of je wordt meegenomen op een dure vakantie. Toxic mensen doen dit om bijvoorbeeld een partner binnen te hengelen en voor zich te winnen. Als ze daarin zijn geslaagd slaan ze vaak om als een blad aan een boom en willen ze iemand manipuleren en vooral controleren.


Toxische werkomgeving

Een toxische werkomgeving is eenvoudig te ontdekken als je er op let. In een toxische werkomgeving wordt er meerdere keren aan je gevraagd om vrije tijd op te geven om bijvoorbeeld een meeting bij te wonen of om meer werk te verzetten, roddelen personeelsleden en zelfs managers met elkaar en zijn mensen vaak ziek. Dit zijn duidelijke signalen dat de werkomgeving toxic is. Een werkomgeving kan ook toxic zijn als er bijvoorbeeld sprake is van intimidatie en seksueel wangedrag.