Selecteer een pagina

Ambitieus betekenis

De betekenis van ambitieus is eerzuchtig en ijverig. Het kan ook betekenen dat iemand vol ambitie zit.Als iemand ambitieus is, is die persoon ijverig. Hij of zij wil kosten wat het kost zijn doelen bereiken en zet zijn beste beentje voor om de doelen die hij of zij voor ogen heeft te bereiken. Iemand die vol ambitie zit werkt hard, laat zich zien en vindt het niet erg om risico’s te nemen en uitdagingen aan te gaan. Een ambitieus persoon zet vaak ook torenhoge doelen voor zichzelf.

Ambitieus in het Engels

In het Engels bestaat het woord ambitious, wat precies hetzelfde betekent als ambitieus in het Nederlands. Iemand die ambitious is, is gedreven om de doelen die hij of zij voor zichzelf heeft gezet te bereiken. Door hard te werken, risico’s te nemen en uitdagingen aan te gaan.betekenis ambitieus

Synoniemen ambitieus

De synoniemen voor het woord ambitieus zijn ijverig, eerzuchtig en streberig. Ambitieus kan zowel een positieve als negatieve lading hebben. Iemand die ambitieus of streberig is, wordt vaak gezien als het beste jongetje van de klas, die ook niet te vertrouwen is. Terwijl de persoon die ambitieus is gewoon bezig is met hard werken om zijn of haar doelen te bereiken.


Ambitieus in het dagelijkse leven

In het dagelijkse leven kun je enorm ambitieus zijn. Je kunt bijvoorbeeld al ambitieus zijn als je op een dag je hele huis wilt schoonmaken, de was wilt doen en ook nog eens met je kind naar voetbaltraining wilt. Dat zijn wel enorm veel taken om op een dag te doen, maar het is natuurlijk wel een mooi doel om te behalen.

Ambitieus op het werk

Op het werk kan je ook ambitieus zijn. Je wilt bijvoorbeeld doorgroeien binnen het bedrijf, meer salaris afdwingen of uiteindelijk de ervaring opdoen om bijvoorbeeld bij een ander bedrijf weer stappen te zetten. Ambitieuze medewerkers hebben niet alleen duidelijke doelen voor ogen, maar werken ook hard, nemen risico’s en gaan geen uitdaging uit de weg.

Ambitieus met sporten

Je kunt ook ambitieus zijn als je sport. Je wilt bijvoorbeeld de beste speler van het veld zijn als je voetbalt of je wilt in de sportschool het voor elkaar krijgen dat je met zwaardere gewichten kunt tillen. Bij het zetten van doelen zetten ambitieuze mensen een stip aan de horizon waar ze naartoe werken. Ze spreken ook in de regel met zichzelf af dat het doel binnen een bepaalde periode moet zijn bereikt.


Valkuilen van ambitieus zijn

Ambitieus zijn en ambities hebben is goed, maar er zijn ook valkuilen waarvoor je moet waken. Als de doelen te hoog gegrepen zijn, kan het zo zijn dat je ze niet haalt. Om welke reden dan ook. Dat kan voor frustratie, stress en zelfs depressie zorgen. Het is geen schande om doelen bij te stellen als ze te hoog gegrepen zijn. Hiermee voorkom je problemen, zoals te veel stress, wat ook weer voor geestelijke en lichamelijke klachten kan zorgen. Een andere valkuil is dat ambitieuze mensen vaak worden gezien als strebers en personen die niet te vertrouwen zijn.