Habibi betekenis
Habibi is een lief Arabisch woord dat mijn geliefde, schat of schatje betekent. Het woord is ook mannelijk en wordt dus feitelijk alleen voor vrouwen gebruikt. Habiba is de vrouwelijke versie van habibi en wordt dus door mannen gebruikt. Habibi wordt grotendeels in delen van de wereld waar Arabisch wordt gesproken gebruikt, maar ook in andere talen en in straattaal heeft habibi een weg gevonden. Ook vanwege het feit dat de Arabische cultuur over meerdere werelddelen is verspreid.
Synoniemen voor habibi
Officieel zijn er geen synoniemen voor het woord habibi, omdat het als straat- en jongerentaal wordt gezien. Jongeren gebruiken het woord dus vaker. Toch zijn er officieuze synoniemen voor het woord, zoals liefie, schatje en geliefde. Het woord kan overigens liefkozend gebruikt worden tussen geliefden, vrienden en familieleden. Het hoeft geen seksuele context te hebben.
Waarom horen we vaker het woord habibi op straat?
Habibi is een Arabisch woord dat overgewaaid is naar Nederland. Het wordt vaak door jongeren gebruikt en het valt een beetje onder straattaal. Vooral de media heeft invloed op hoe jongeren het woord hebben geadopteerd en nu in het dagelijkse leven toepassen. Veel rappers en artiesten gebruiken het woord in liedjes, maar ook in films wordt het woord habibi vaker gebruikt. Habibi werd echt populair toen de Nederlandse film Shouf Shouf Habibi verscheen. Wat letterlijk vertaalt kijk, kijk, schatje betekent.
In Arabisch sprekende landen
In Arabisch sprekende landen worden de woorden habibi en habiba vaker gebruikt. Ook in de media. Niet alleen in liedjes en films, maar ook in boeken en gedichten worden deze woorden vaker gebruikt. In gedichten gebruiken dichters het woord bijvoorbeeld om de liefde te verklaren. Habibi is ook afgeleid van het Arabisch woord habib, wat liefde betekent.
Hey habibi
Habibi heeft niet altijd als betekenis geliefde, want ook vrienden kunnen en mogen elkaar aanspreken met habibi. “Hey habibi” is dus heel normaal als je een vriend of vriendin begroet. Hiermee toon je genegenheid en het is ook liefkozend bedoeld. Hier zit verder geen seksuele gedachte achter. In Nederland gebruiken we ook andere woorden om vrienden en vriendinnen te begroeten, zoals pikkie, wijfie, moppie en schatje. Of habibi en soortgelijke woorden ook echt gebruikt kunnen worden, is afhankelijk van de band die je met iemand hebt en hoe lang je die persoon al kent. Vaak gebeurt het automatisch, maar het kan ook geforceerd aanvoelen.
Habibi in andere vormen
Habibi is dus een lief woord uit het Arabisch, maar wordt niet altijd gebruikt om genegenheid te tonen of om de liefde te verklaren. Veel bedrijven hebben het woord verwerkt in hun bedrijfsnaam. Veel restaurants, cafés en grillrooms hebben de naam habibi in hun bedrijfsnaam verwerkt, maar ook bij kinderdagverblijven en scholen zien we de naam terugkomen. Er zijn ook meer liedjes en films met het woord habibi in de titel, waarvan de film Shouf Shouf Habibi in Nederland een van de bekendste is.