Introvert betekenis
Introvert is een karaktereigenschap en iets wat je bent. Introversie heeft doorgaans een negatieve lading, maar het kan ook heel positief zijn als je introvert bent.
Wat is een introvert persoon?
Introverte mensen zijn dus in de regel in zichzelf gekeerd. Ze hebben nauwelijks tot geen behoefte aan sociale contacten en zullen eerder naar de achtergrond verdwijnen als ze op een feestje aanwezig zijn. In tegenstelling tot extraverte mensen die outgoing zijn en het liefste met iedereen een praatje maken. Introverte mensen geven ook de voorkeur aan een goed en diepgaand gesprek dan aan vluchtig contact en small talk. Ze hebben ook nauwelijks last van impulsief gedrag en denken eerst goed na voordat ze iets doen.

Waar komt het woord introvert vandaan?
De termen introvert en extravert zijn afkomstig van psycholoog Carl Gustav Jung, die een model voor persoonlijkheidstypes heeft ontwikkeld. Dit model wordt vooral toegepast in loopbaanadvies en op school. Introvert is een persoonlijkheidstype en geen psychische aandoening. Je kunt er dus niet voor behandeld worden, wat ook niet nodig is. Je kunt jezelf wel trainen om meer extravert te zijn en veel mensen hebben zowel introverte als extraverte eigenschappen.
Introvert in het Engels
In het Engels bestaat het woord introverted, wat hetzelfde betekent als introvert in het Nederlands. Introvert people zijn dus mensen die graag alleen zijn, sociale contacten niet nodig hebben en goed nadenken voordat ze iets doen. Veel mensen zien introverte mensen als verlegen personen die niet graag op de voorgrond treden. Introvert heeft vaak ook een negatieve lading, omdat introverte mensen weinig zeggen of in zichzelf gekeerd zijn.
Synoniemen voor het woord introvert
Enkele synoniemen voor het introvert zijn gesloten, eenzelvig, gereserveerd, teruggetrokken, terughoudend en zwijgzaam. Vooral extraverte persoonlijkheden hebben problemen met introverte mensen, omdat een extravert persoon graag wel babbelt en sociale contacten onderhoudt. Dat wil niet zeggen dat een extravert en introvert persoon geen vriendschap kunnen onderhouden, een relatie kunnen hebben of kunnen samenwerken. Je kunt namelijk leren omgaan met introverte mensen.
Introvert zijn
Introvert is iets wat je bent en niet iets wat je ontwikkeld of krijgt. Het is ook geen psychische aandoening, ondanks dat veel mensen dat wel denken. Als je introvert bent, ben je graag alleen, in jezelf gekeerd, rustig, georganiseerd en bedachtzaam. Je maakt graag plannen in plaats van dat je spontane acties onderneemt en je kunt ook geconcentreerd werken. Het liefste voert een introverte persoonlijkheid ook 1 op 1 gesprekken en wordt babbelen over koetjes en kalfjes doorgaans vermeden.
Introvert op school
Zeker op de middelbare school kan introversie problemen veroorzaken, omdat een introvert persoon niet graag op de voorgrond treedt. In tegenstelling tot een groot aantal andere leerlingen die wel graag aanwezig zijn en van zich laten horen. Ongeveer een derde van de bevolking is introvert en daarmee dus ook in de minderheid. In een klaslokaal kunnen introverte mensen dan al snel een doelwit zijn, omdat ze niet van zich laten horen en het liefste ook conflicten vermijden. De keerzijde van de medaille is dat ze doorgaans wel veel beter presteren en makkelijker leren.
Introvert op het werk
Introverte mensen zijn ook op de werkvloer aanwezig. Ze zijn vaak in zichzelf gekeerd en kunnen heel gefocust zijn op de taak die ze uitvoeren. Ze bereiden zich beter voor op de taak die gedaan moet worden en ze hebben een flinke dosis doorzettingsvermogen. In tegenstelling tot extraverte collega’s treden ze niet vaak op de voorgrond en hebben ze een hekel aan publiekelijk spreken. Presentaties geven is vaak ook een onderdeel dat introverte werknemers het liefste vermijden.
De kracht van introverte mensen
Introversie heeft in de regel een negatieve lading, maar introvert zijn kan ook ontzettend positief zijn. Je kunt namelijk op bepaalde gebieden uitblinken en van je introversie profiteren. Je bent bijvoorbeeld veel beter in je werk of op school, omdat je jezelf kunt concentreren en een flinke dosis doorzettingsvermogen hebt. Je denkt ook goed na voordat je iets doet of zegt. Introverte mensen zijn ook goede luisteraars en zijn op zoek naar meer diepgang. Mensen die introvert zijn kunnen ook heel goed zelfstandig werken.
Omgaan met introverte mensen
Desalniettemin vinden extraverte mensen het soms lastig om met introverte mensen om te gaan. Omdat ze vaak in zichzelf zijn gekeerd, kunnen ze nors of verlegen overkomen, terwijl dat helemaal niet het geval is. Als je weet hoe je met introverte mensen om moet gaan, kun je er een goede vriendschap of een waardevolle collega aan overhouden. Belangrijk hierin is dat je iemand accepteert om wie hij of zij is, geef hem of haar de ruimte en de tijd om te reageren, zorg voor voldoende tijd als er een gesprek plaatsvindt en kies vooral een rustige omgeving uit. Geef de ander ook de aandacht die hij of zij nodig heeft.
Niet te verwarren met verlegenheid
Introverte worden vaak en geheel onterecht als verlegen bestempeld. Natuurlijk kan een introvert persoon verlegen zijn, maar feitelijk hebben de termen niets met elkaar te maken. Introversie is iets wat je bent en is ook een karaktereigenschap, terwijl verlegenheid voortkomt uit sociale angst. Verlegenheid kan dus ook door de jaren heen afnemen, terwijl een introvert persoon ook altijd introvert zal blijven. Een introvert persoon kan zichzelf wel trainen om meer extravert te zijn.
Antoniem introvert
Het antoniem voor introvert is dus extravert, wat betekent dat iemand graag op de voorgrond aanwezig is, veel spreekt en graag sociale contacten onderhoudt. Onze samenleving is ingericht op extraverte persoonlijkheden en extraversie wordt dus in de regel ook als iets positiefs gezien. Extraverte mensen zijn vaak wel impulsiever en spreken eerst voordat ze erover nadenken. Wat logischerwijs en in veel situaties niet handig is.