Selecteer een pagina

Narratief betekenis

De letterlijke betekenis van narratief is verhaal. Een narratief is dus een verhaal dat fictieve of non-fictieve personages bevat.
Wanneer iemand een verhaal vertelt, schrijft of filmt, is die persoon dus bezig met het creëren van een narratief. Dat op basis van fictie kan worden gecreëerd, terwijl het ook gebaseerd kan zijn op eigen ervaringen en opvattingen.

Meer over de betekenis van narratief

Een narratief is meer dan een verhaal vertellen en het verzamelen van woorden en beelden. Het is het overbrengen van een verhaal dat vaak een begin en einde heeft. Een narratief is een effectieve methode om een verhaal met vaak een duidelijke boodschap over te brengen aan het publiek. Dat kan met behulp van een boek, een film of toneel zijn. Daarnaast zijn er nog veel meer vormen waarbij een narratief kan worden overgebracht, zoals met behulp van een lied.narratief betekenis

Waar komt het woord narratief vandaan?

Narratief is afgeleid van het Franse bijvoeglijk naamwoord narratif. Wat weer is afgeleid van het Latijnse woord narrare. Narrare betekent vrij vertaald vertellend en is dus een methode waarop een verhaal op de ander wordt overgebracht. Tegenwoordig zijn er legio mogelijkheden om een narratief te vertellen, maar het bestaat al eeuwenlang. Denk aan historische documentatie waarbij informatie en verhalen uit het verleden worden verteld aan individuen die op dit moment leven.

Narratief in het Engels

In het Engels bestaat het woord narrative dat dezelfde betekenis heeft als narratief in het Nederlands. Een narrative is dus ook een verhaal waarbij een duidelijke boodschap wordt overgebracht aan de lezer, kijker of luisteraar.

Structuur van het narratief

De structuur van een narratief is doorgaans duidelijk en wordt ook de narratieve boog genoemd. Hierbij heeft het verhaal een begin, een midden en een einde. In het begin van een verhaal vindt er een introductie plaats en worden uitdagingen of problemen aan het licht gebracht, terwijl in het midden van een narratief personages worden uitgediept en ontwikkeld. In het slot worden de uitdagingen en problemen die er zijn opgelost. Deze structuur zorgt voor een boeiende ervaring bij de ontvanger. Een goed voorbeeld hiervan is hoe documentaires worden opgebouwd waarbij het begint met een uitdaging of een probleem, hoe de uitdaging of het probleem vervolgens wordt aangepakt en hoe het uiteindelijk is opgelost.Wat is een narratief interview?

Er bestaat ook zoiets als een narratief interview. Hierbij wordt iemand ondervraagd, maar in plaats van het afwerken van een gestructureerde lijst met vragen vindt er een open dialoog plaats. Hierbij vertelt de persoon die wordt ondervraagd een verhaal uit eigen ervaringen en opvattingen zonder dat er gerichte vragen worden gesteld. De journalist zal enigszins sturing geven door vragen te stellen die inhaken op het verhaal dat iemand aan het vertellen is. Een autobiografie is een goed voorbeeld van een narratief interview dat is afgenomen.

Wat is een narratief onderzoek?

Een narratief onderzoek is feitelijk een methode die zeer populair is en plaatsvindt op basis van belevingen van anderen. De onderzoeker stelt als eerste een sturende vraag die met het thema te maken heeft en verzamelt vervolgens de informatie die wordt gegeven. Hierbij is het belangrijk dat de onderzoeker kijkt naar de verschillen en overeenkomsten tussen hoe mensen bijvoorbeeld een bepaalde situatie hebben ervaren. Op basis hiervan kan een gedegen onderzoek plaatsvinden en een goede conclusie worden getrokken.

Narratieven in de moderne tijd

Historische documenten en bijvoorbeeld religieuze geschriften zijn goede voorbeelden van narratieven, waarmee zowel interessante als informatieve verhalen uit het verleden worden verteld. In de moderne tijd zien we veel vormen van narratieven terug. Een persoonlijk blog van iemand die zijn of haar ervaringen en opvattingen deelt kan net zo goed een narratief zijn als een fictieve bestseller van een bekende schrijver. Ook in film, muziek en op het toneel worden narratieven verteld.Voorbeelden van een narratief in film

Een goed voorbeeld van een narratief in film is The Green Mile. Waarbij de kijker wordt meegezogen in het verhaal van de ten onrechte veroordeelde John Coffey, die in de dodencel zit. Deze vriendelijke man was simpelweg op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip aanwezig en werd veroordeeld op zijn uiterlijk. Wat het verloop van de film extra meeslepend en heftig maakt.

Voorbeelden van een narratief in muziek

In de muziek is het nummer One van Metallica een goed voorbeeld van een narratief. Hierbij wordt het verhaal verteld van een ernstig verwondde soldaat die nu gevangen zit in zijn eigen lichaam en geen uitweg heeft. Het nummer is extra meeslepend door de pakkende melodie, harde drums en de begeleidende videoclip die in zwart-wit is opgenomen.

Voorbeelden van narratief in literatuur

Een goed voorbeeld van een narratief in de literatuur is het boek Er komt een vrouw bij de dokter van auteur Kluun. Die de personages in de semi-autobiografische roman gebaseerd heeft op zijn inmiddels overleden vrouw en zijn eigen persoon. Dit meeslepende en pakkende verhaal vertelt niet alleen een aangrijpend narratief, maar brengt ook een duidelijke boodschap over aan de lezer.