Selecteer een pagina

Holistisch betekenis

De betekenis van holistisch is allesomvattend. Het kan ook geheel betekenen.Een holistische levensstijl of denkwijze heeft dus betrekking op dat alles onlosmakend met elkaar verbonden is. Het wordt ook toegepast in alternatieve geneeswijze, waarbij niet de specifieke klacht wordt behandeld, maar naar een persoon in zijn geheel wordt gekeken om de problematiek op te lossen.

Uitleg over de betekenis van holistisch

Holistisch is een woord dat steeds vaker terugkomt in het dagelijkse leven. Dat heeft alles te maken met het feit dat bij een holistische denkwijze niet aan een specifiek probleem wordt gedacht, maar dat er naar het geheel wordt gekeken. Bijvoorbeeld als iemand hoofdpijn heeft. Bij een holistische denkwijze worden vragen gesteld, zoals: waarom heeft iemand hoofdpijn, is er iets gebeurd waardoor de hoofdpijn is ontstaan of spelen er andere factoren mee die de hoofdpijn kunnen veroorzaken?betekenis holistisch

Waar komt het woord holistisch vandaan?

Holistisch is te herleiden naar het Griekse woord “Holos”, wat “geheel” betekent. Als je iets holistisch bekijkt, kijk je dus naar een geheel en niet naar iets specifieks. Als voorbeeld opnieuw de hoofdpijn die je ervaart. Je kunt natuurlijk aan de hoofdpijn denken en bestrijden met paracetamol, maar je kunt het ook holistisch benaderen en de daadwerkelijke oorzaak of oorzaken boven water zien te krijgen.Holistisch in het Engels

In het Engels bestaat het woord “Holistic”, wat dezelfde betekenis heeft als holistisch in het Nederlands. Bij een “holistic approach” wordt dus ook naar het geheel gekeken in plaats van een specifiek probleem of een specifieke klacht. In de Oosterse geneeskunde zien we wel vaker dat de holistic approach wordt toegepast, omdat er naar de kern van het probleem wordt gezocht.

Het holistische systeem

Het holistische systeem bestaat uit meerdere onderdelen en deze onderdelen vormen een eenheid. Fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel vormen samen de zogenaamde holistische cirkel. Deze onderdelen staan onlosmakend met elkaar verbonden en kunnen ook niet zonder elkaar. Je kunt mentaal nog zo sterk zijn, maar als je fysiek te wensen overlaat, is je balans niet op orde. Als we dan teruggrijpen naar het voorbeeld over de hoofdpijn die wordt ervaren, kun je spreken over een error in het systeem dat aangeeft dat er iets niet in balans is en dat je hier iets aan zou kunnen doen.

Holistische visie

Met een holistische visie kunnen problemen en uitdagingen tot op de kern worden uitgezocht. Een hoofdpijn die terugkeert is niet alleen heel vervelend, maar het belemmert ook in wie je bent. Het kan zelfs verergeren tot meer serieuzere klachten, zoals een negatief zelfbeeld of het gevoel van angst. Door het met een holistische visie te benaderen kun je tot de kern komen van het probleem en dit ook gericht oplossen.

Samenhang, ordening en interactie

Alle onderdelen die deel uitmaken van de holistische cirkel staan onlosmakend met elkaar verbonden en zorgen gezamenlijk voor samenhang, ordening en interactie. Ze kunnen niet zonder elkaar en alleen een totale heling kan leiden tot een vreedzaam bestaan. Wanneer je fysiek, mentaal, spiritueel, energetisch en emotioneel niet in balans bent, is het complete holistische systeem ontregeld.

Holisme in het dagelijkse leven

Holisme komt voor in het dagelijkse leven. Het gaat erom dat je gezond en energiek door het leven wil stappen, maar dat gebeurt niet vanzelf. Het is hard werken om in balans te komen en te blijven. Je kunt dit zelfstandig doen door een holistische benadering toe te passen of om hulp in te schakelen. Dit kan bij een holistische therapeut of zelfs bij een personal trainer die zich in holisme heeft gespecialiseerd.

Alternatieve geneeswijze

In de alternatieve geneeskunde en met name in de Oosterse geneeskunde staat de holistische benadering centraal. Hierbij worden niet specifieke klachten behandeld, maar wordt er in het geheel gekeken naar een patiënt. Door tot de kern door te dringen zijn lichamelijke klachten te herleiden naar onderliggende problemen die dan ook gericht op te lossen zijn. Hierdoor komt het holistische systeem weer in balans en voel je je als mens gelukkiger, gezonder en energieker.

Wat kun je zelf doen?

Een holistische benadering kun je zelf toepassen om gezonder en gelukkiger te worden. Denk dan vooral aan het voldoende drinken van water, het aanpassen van de voeding en focus op de ademhaling. Meditatie helpt ook bij het bereiken van innerlijke rust en het in balans brengen van het holistische systeem. Een andere manier om in balans te komen is om emoties niet op te kroppen, maar om ze juist vrij te laten.Hulp bij holistisch terugbewegen naar eenheid

Soms is het niet mogelijk om zelfstandig weer in balans te komen en heb je hulp nodig. Hier zijn verschillende mogelijkheden toe. Je kunt een holistische therapeut inschakelen, een personal trainer inhuren, die ook gespecialiseerd is in de holistische benadering en je kunt ook de hulp van een coach inschakelen die samen met jou het systeem weer in balans brengt.