Selecteer een pagina

Decadent betekenis

De betekenis van decadent is zeer verfijnd, zonder innerlijke kracht. Een decadent persoon is iemand die voor het beeld van luxe geniet en rijkdom heeft, maar feitelijk geen inhoud heeft.Decadent is wat je bent en wat je vertoont aan de buitenwereld. Je doet je beter voor als wie je daadwerkelijk bent en je wilt vooral pronken met materiële luxe. Mensen met weinig tot geen inhoud, maar die wel rijkdom hebben, vertonen al snel decadent gedrag. Ze lopen in luxe kleding, dragen dure juwelen en rijden in dure auto’s om te pronken. Vaak maken decadente personen zich ook schuldig aan geldverspilling.

Decadent en luxeleven

Als je in luxe leeft hoef je niet per se decadent te zijn. Het grote verschil zit vooral in de insteek waarom je in luxe leeft. Koop je mooie spullen, omdat je er blij van wordt en vanwege het feit dat de bankrekening het toe laat. Dan leef je gewoon in luxe zonder decadent te zijn. Smijt je met geld over de balk en koop je alleen dingen om jezelf gelukkiger te voelen of om indruk te maken op anderen? Dan kan je wel spreken over decadent gedrag en een decadente levensstijl.betekenis decadent

Andere betekenis van decadent

Een andere betekenis van het woord decadent is in verval. Bijvoorbeeld een kunstwerk dat een periode van verval laat zien, maar het kan ook duiden op bijvoorbeeld een afname in kracht en kwaliteit. Het is bijvoorbeeld decadent als iemand altijd goed heeft gepresteerd, maar de afgelopen jaren steeds vaker het oude niveau niet haalt.


Decadent in het Engels

Decadent is ook een Engels woord dat precies dezelfde betekenis heeft als decadent in het Nederlands. Hiermee wordt ook decadent gedrag bedoeld of dat iets in verval is geraakt. Bijvoorbeeld iets dat altijd goed is geweest, maar nu niet meer de kracht of het aanzien heeft als voorheen. Met decadent kan ook worden bedoeld dat de populariteit van iets of iemand is gedaald.

Synoniemen voor decadent

Synoniemen voor decadent is achteruitgaand, verdorven en ontaard. Iemand kan decadent worden als diegene bijvoorbeeld te veel rijkdom heeft en feitelijk van gekkigheid niet meer weet wat hij of zij met het geld moet doen. Er wordt met geld gesmeten alsof het niets is en ze willen graag pronken met materiële luxe wat ze hebben vervaardigd. Terwijl ze inhoudelijk juist aan kracht hebben verloren.


Wat is decadentie?

Decadentie is een woord waarmee aangegeven wordt als iets in verval is geraakt of als iemand in aanzien en innerlijke kracht heeft verloren. Met andere woorden: iemand die decadent is of zich decadent gedraagt wordt ook decadentie genoemd.

Decadent en deftig

Decadent en deftig zijn woorden die qua betekenis nog weleens worden verwisseld, maar een deftig persoon is per definitie niet decadent. Het kan wel zijn dat iemand die heel deftig is ook decadent is, maar het heeft niets te maken met het feit dat iemand deftig is of zichzelf deftig gedraagt. Gedrag en acties zijn deftig als er sprake is van behoorlijkheid, fatsoenlijkheid en geschiktheid.

Populariteit een aanzien verliezen

Een grote filmster kan door de jaren heen populariteit en aanzien verliezen. Hij of zij krijgt geen grote rollen meer aangeboden en het is zoeken naar werk. Met het vermogen dat ze nog hebben presenteren ze zichzelf nog altijd als de grote filmster van een aantal jaren geleden. Om te laten zien dat ze nog steeds tot de elite horen. Feitelijk zijn ze in populariteit en aanzien gedaald en hebben ze niet meer de innerlijke kracht als wat ze voorheen hadden. In deze situatie wordt dus gesproken over een decadente filmster.

Decadent gedrag in de omgeving

Vrienden en familieleden kunnen ook decadent gedrag vertonen. Bijvoorbeeld om iemand anders de ogen uit te steken. Dit doen ze vaak door geld over de balk te smijten en spullen te kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben of kunnen betalen. Bijvoorbeeld een dure auto op afbetaling, wat ervoor zorgt dat er maandelijks minder geld te besteden is aan andere leuke dingen en de boodschappen. Op een verjaardag of familiebijeenkomst moet iedereen aanhoren in welke auto er wordt gereden en hoe duur die wel niet was. Hier spreken we dus duidelijk over decadent gedrag.


Overdreven luxeleven

Decadent is dus ook overdreven luxeleven. Decadente mensen gaan ook decadent uit eten of boeken decadente vakanties. Waarbij geld geen rol lijkt te spelen. De insteek is vaak niet eens dat een bepaald restaurant door voorkeur krijgt of dat een vakantiebestemming bovenaan het lijstje staat, maar het wordt gedaan om te laten zien dat er met geld gesmeten kan worden. Feitelijk om andere mensen de ogen uit te steken en om je beter voor te doen dan wie je daadwerkelijk bent. Het is een teken van zwakte, omdat decadente mensen het nodig hebben om zichzelf beter te voelen.

Decadent gedrag afleren

Decadent gedrag is af te leren door vooral te kijken naar de omgeving. Vaak ontstaat decadent gedrag met een reden en het is belangrijk om de kern boven water te krijgen. Stress, angst en bijvoorbeeld kopieergedrag kunnen redenen zijn om ook decadent te leven. Als je hier bewust van bent, kun je het gedrag afleren en weer een normale levensstijl hanteren. Soms is hier ook professionele hulp bij nodig om tot bepaalde inzichten te komen.