Selecteer een pagina

Evident betekenis

De betekenis van evident is zeer duidelijk. Over iets wat evident is kan geen twijfel ontstaan en is dus ook niet discutabel.Iets is evident wanneer het zeer duidelijk is. Bijvoorbeeld een brief vanuit de overheid die direct tot de verbeelding spreekt en waar geen twijfel over kan ontstaan. Het is duidelijk wat de boodschap is en/of welke acties er vereist zijn. Evident kan ook verwijzen naar iets wat in ‘t oog springt, omdat het heel duidelijk is.

Evident in het Engels

In het Engels bestaat het woord obvious, wat precies dezelfde betekenis heeft als evident in het Nederlands. Obvious betekent ook duidelijk, voor de hand liggend en vanzelfsprekend. Opvallend kan ook een goede vertaling zijn van het woord “obvious”.betekenis evident

Synoniemen voor het woord evident

Belangrijke synoniemen voor het woord evident zijn duidelijk, klaarblijkelijk, vanzelfsprekend en zonneklaar. Woorden als duidelijk en vanzelfsprekend gebruiken we vaker dan het woord evident.Evident in een zin

Je kunt evident in een zin gebruiken. Bijvoorbeeld: “Het is evident dat Frenkie de Jong bij Oranje het spel maakt.”. Hiermee wordt dus bedoeld dat FC Barcelona-speler Frenkie de Jong overduidelijk de spelmaker is. In schrift zou deze zin prima opgeschreven kunnen worden, maar in spreektaal geven we de voorkeur aan woorden als overduidelijk en klaarblijkelijk. Iets wat niet weerlegbaar en discutabel is.

Wanneer is iets evident?

Iets is evident als het echt onweerlegbaar is dat het anders is. Het is bijvoorbeeld evident als er harde bewijzen zijn dat iemand een misdaad heeft begaan. Het is dus niet te weerleggen dat de persoon die terechtstaat onschuldig is. Het kan ook evident zijn dat er onvoldoende bewijs is om iemand te veroordelen. Ook hierbij spreken we dan over dat het duidelijk is dat er niet genoeg bewijzen zijn om iemand te veroordelen voor zijn vermeende misdaad.

Vanzelfsprekend en evident

Evident kan ook vanzelfsprekend betekenen. Vanzelfsprekend betekent ook zeer duidelijk. Het is bijvoorbeeld vanzelfsprekend dat de groenteboer vers fruit verkoopt. Het kan ook vanzelfsprekend zijn dat je elk jaar vakantiegeld krijgt. Het is ook vanzelfsprekend dat eerste kerstdag op 25 december valt. In deze situaties is er eigenlijk geen ruimte voor discussie, want een groenteboer verkoopt altijd vers fruit, het is duidelijk dat eerste kerstdag op 25 december valt en het is logisch dat je ieder jaar vakantiegeld krijgt.Het verschil tussen duidelijk en vanzelfsprekend

Iets wat vanzelfsprekend is, kan ook evident zijn. Vanzelfsprekend geeft aan dat iets geen verdere uitleg behoeft. Bijvoorbeeld een duidelijke taak van je manager. Je weet precies wat je manager verlangt en wat je moet doen om de taak naar wens uit te voeren. Dat kan dus ook evident zijn. Het woord vanzelfsprekend wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om aan te geven dat je iets vanzelfsprekend vindt. Je vindt het bijvoorbeeld vanzelfsprekend dat je goede vrienden helpt met de verhuizing. Evident is dan minder van toepassing, omdat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om goede vrienden tijdens een verhuizing te helpen.

Oppassen met dubbele betekenissen

Evident is een mooi woord, waarmee je kunt aangeven dat iets dus duidelijk en vanzelfsprekend is. Echter is het oppassen dat je het woord niet verkeerd gebruikt. Evenals de woorden duidelijk en vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld in de volgende zin: “Het is duidelijk dat het vanzelfsprekend is dat Ajax zijn thuiswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA speelt.”. Deze zin is incorrect, omdat je dubbelop aangeeft dat het duidelijk is in welk stadion Ajax haar thuiswedstrijden speelt.

Andere leuke woorden om te gebruiken in plaats van evident

Evident is een beetje duur taalgebruik en we zien en horen het woord dan ook niet zo vaak. In de rechtbank wordt het woord wel weer veelvuldig gebruikt door advocaten. Andere leuke woorden die we graag gebruiken om aan te geven of iets evident is zijn glashelder, helder, overduidelijk, zo klaar als een klontje en voor de hand liggend. Met deze woorden en uitspraken is ook prima aan te geven of iets zeer duidelijk en vanzelfsprekend is.

Is iets wat evident is nooit discutabel?

Als iets evident is, is het dus duidelijk, vanzelfsprekend en niet te weerleggen. Toch kan iets wat evident is discutabel zijn. Als iets wat duidelijk is voor de een niet duidelijk is voor de ander. Als voorbeeld nemen we opnieuw de taak die een manager geeft. De een vindt de taak evident en gaat er direct mee aan de slag. Een andere collega zou misschien meer informatie nodig hebben of er juist moeite mee hebben om de taak uit te voeren, zoals dat wordt gewenst. Dan kan iets wat voor de meeste evident is toch discutabel zijn.Antoniem voor het woord evident

Het antoniem voor het woord evident is onduidelijk. Abstractonduidelijk kan ook als antoniem voor onduidelijk worden gebruikt. Wanneer iets onduidelijk is, kunnen er vraagtekens worden gezet. Het is bijvoorbeeld onduidelijk waar Ajax haar thuiswedstrijden speelt of het is onduidelijk wat de taak die een manager geeft inhoudt. Op dat moment is er ruimte voor twijfel en discussie. Dan is evident niet meer aan de orde.