Selecteer een pagina

Non binair betekenis

De betekenis van non binair is een genderidentiteit, waarbij een persoon zich man noch vrouw voelt. Of soms meer man dan vrouw of andersom.Binaire genderidentiteiten zijn genderindentiteiten, zoals een man of een vrouw. Deze personen zijn ook met de kenmerkende geslachtsdelen van een man of vrouw geboren. Non binaire mensen voelen zich man noch vrouw, maar zijn wel geboren met geslachtsdelen van een man of vrouw. Non binair is vaak hoe mensen zich identificeren als ze zich niet als man, vrouw of een andere genderidentiteit willen identificeren. Non binaire mensen willen vaak ook niet aangesproken worden met meneer of mevrouw, hij of zij, maar met termen als die, hen en hun.

Synoniemen voor non binair

Andere woorden voor non binair zijn genderqueer en genderneutraal. Genderneutraal is overigens een term die vaker in het dagelijks leven wordt gebruikt en toegepast. Bijvoorbeeld in openbare ruimtes met een openbaar toilet waar nu steeds vaker toiletten voor zowel heren als dames en genderneutralen aanwezig zijn.betekenis non binair

Jezelf identificeren

Non binair is ook een paraplu waar meer verschillende genderidentiteiten onder vallen. Een genderidentiteit is vaak niets iets wat je bent, maar wat je als persoon voelt. Als iemand met de geslachtsdelen van een man geboren is, maar zich meer vrouw voelt, kan die persoon zich als vrouw of zich met een andere genderindentiteit indentificeren. Overigens heeft dat nauwelijks iets te maken met seksuele voorkeuren, want als je non binair, transgender of panseksueel bent, hoeft dat nog niet te zeggen of je hetero, homoseksueel of aseksueel bent.Genderfluïde

Onder de paraplu non binair valt ook de genderidentiteit genderfluïde. Mensen die genderfluïde zijn, zijn soms vrouw en soms een man. Maar net hoe ze zich voelen. Ze kunnen zich dus het ene moment mannelijk en het andere moment vrouwelijk gedragen. Vaak passen ze ook de kledingstijl hierop aan. Non binaire mensen kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen uitdragen. Bijvoorbeeld iemand die zich als een man kleedt, maar wel volop make-up draagt. Enkele bekende sterren die zich non binair noemen zijn Ezra Miller, Miley Cyrus en Sam Smith.

Ben je non binair als je beide geslachtsdelen hebt?

Sommige mensen worden geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen. Voorheen werd deze groep hermafrodiet genoemd, maar de term werd vaak als een scheldwoord gebruikt. Derhalve is de term intersekse daarvoor in de plaats gekomen. Interseksen hebben zowel de geslachtsdelen van een man als vrouw en zijn bij de geboorte dus ook niet als man of vrouw te classificeren. Overigens kan een intersekse op latere leeftijd zelf bepalen met welke genderidentiteit zich wilt identificeren.Kun je het zien als iemand non binair is?

Vaak is het niet te zien dat iemand non binair is, maar is dat ook nodig? Voor non binaire mensen kan het een probleem zijn, bijvoorbeeld op de werkvloer. Er wordt namelijk van je verwacht dat wanneer je een man of vrouw bent jezelf daarnaar ook gedraagt en kleedt. Op die manier worden non binaire mensen feitelijk gedwongen om zich te identificeren met een gender waar ze zich niet prettig bij voelen. Gelukkig is er wel een toename in acceptatie van non binairen en genderneutralen.