Selecteer een pagina

Accuraat betekenis

De betekenis van accuraat is nauwkeurig. Met het woord “accuraat” wordt doorgaans de mate van nauwkeurigheid of precisie aangegeven.Bijvoorbeeld in wetenschappelijk onderzoek, financiële dienstverlening, medische diagnoses en het dagelijkse leven. Het woord wordt dus ook veel gebruikt in zowel woord als geschrift.

Meer over de betekenis van accuraat zijn

Met accuraat kan worden aangegeven hoe nauwkeurig iets is gedaan of heeft plaatsgevonden. Zo kan een medisch onderzoek naar een aandoening accuraat zijn uitgevoerd. Met andere woorden: het onderzoek is goed uitgevoerd en biedt een duidelijke uitkomst. Een berekening kan ook accuraat zijn, evenals een uitleg over een bepaald onderwerp. Feitelijk is het zo dat je met accuraat kunt aanduiden in hoeverre de meting, een conclusie of een resultaat overeenkomt met de werkelijkheid.betekenis accuraat

Waar komt het woord accuraat vandaan?

Accuraat spreek je uit als aku-raat en is een leenwoord uit het Duits. Het woord werd in de 17e eeuw voor het eerst gebruikt. Accuraat is een bekend en veelgebruikt woord. Zowel in ons dagelijks taalgebruik als in schrift. Ruim 98% van de Nederlanders is bekend met het woord accuraat.

Accuraat in het Engels

In het Engels bestaat het woord accurate, wat precies dezelfde betekenis heeft als het woord accuraat in het Vlaams en in het Nederlands. His report was accurate is bijvoorbeeld een duidelijk voorbeeld van bijvoorbeeld een onderzoeker of een journalist die een onderzoek nauwkeurig heeft uitgevoerd.

Synoniemen voor accuraat

Enkele synoniemen voor het woord accuraat zijn nauwkeurig, exact, stipt, zorgvuldig, precies, secuur en foutloos. In bepaalde beroepen is het cruciaal dat het werk accuraat wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld in de medische sector waarin de foutmarges marginaal mogen zijn, omdat een verkeerd onderzoek of een slecht uitgevoerde diagnose mensenlevens kan kosten.Fouten voorkomen

Accuraat helpt bij het voorkomen van fouten. Waar mensen werken worden nu eenmaal fouten gemaakt, maar in bepaalde sectoren kan het mensenlevens kosten. Denk aan een arts die de verkeerde diagnose stelt of een piloot die een verkeerde beslissing maakt tijdens een vlucht. De foutmarges zijn hierin marginaal en fouten kunnen grote gevolgen hebben voor patiënten en passagiers. Accuraat kan ook een zogenaamde competentie zijn die je moet bezitten als je op bepaalde functies wilt solliciteren.

Accuraat zijn en worden

Accuraat is iets wat je bent en wat je kunt worden en heeft veel te maken met de keuzes die we maken en het gedrag dat we vertonen. Zelfs in het dagelijkse leven kunnen we accuraat zijn als we bijvoorbeeld onze dagplanning op orde hebben of als we bepaalde taken foutloos uitvoeren. In veel gevallen is accuraat zijn van belang om geen fouten te maken, mensen te teleurstellen en om bijvoorbeeld een functie naar behoren uit te voeren. Je kunt ook instrumenten en tooling gebruiken om accuraat te zijn. Denk aan meetapparatuur, een agenda of het implementeren van strikte protocollen.

Check, check en dubbelcheck

Accuraat zijn betekent ook dat je niet klakkeloos informatie tot je neemt zonder dat je het geverifieerd hebt. Een goed voorbeeld is het nieuws waarin bepaalde berichtgevingen worden gedaan, maar het is heel vreemd als we het bericht ook zonder dat te checken tot ons nemen. Nog belangrijker is het bijvoorbeeld in je werk of op school om fact-checking te doen. Hierbij verifieer je de informatie die je krijgt en doe je onderzoek naar juistheden. Alleen dan ben je pas echt accuraat.

Tips om accuraat te zijn

Er zijn een aantal mogelijkheden om accuraat te zijn en we hebben dan ook een aantal tips:

  • Maak gebruik van checklisten om informatie te controleren en te verifiëren;
  • Neem de tijd om taken uit te voeren;
  • Houdt een dagboek bij van de uitgevoerde taken en de gebeurtenissen die hebben; plaatsgevonden;
  • Houdt je aan de protocollen die in werking zijn gesteld;
  • Vraag om feedback van anderen;
  • Erken en corrigeer je fouten;
  • Wees kritisch op het vergaren van informatie en doe altijd een dubbelcheck.

Hoe accuraat is het internet?

Het internet staat vol met websites, blogs, video’s en andere soorten content waarin informatie wordt gegeven. Het is ontzettend interessant om informatie via het internet te verzamelen, maar door een wildgroei aan informatiestromen komt het meer dan eens voor dat de informatie die je krijgt niet klopt. Als je die informatie zou gebruiken of toepassen, kan het zijn dat je spreekt over inaccuraat. Met andere woorden: de informatie die je hebt ontvangen klopt niet en zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld niet accuraat kunt werken. Nogmaals, het is dus van belang dat je informatie checkt en toetst.Antoniem accuraat

Het antoniem voor accuraat is inaccuraat. Hierbij ga je dus niet zorgvuldig te werk en wordt de informatie die je hebt ontvangen niet getoetst. Inaccuraat werken kan grote gevolgen hebben. Vooral in bepaalde beroepen waarbij accuraat te werk gaan van levensbelang is. Inaccuraat te werk gaan kan bijvoorbeeld ook voortkomen uit het feit dat je een taak te snel en te slordig uitvoert. Dan zijn de kansen op fouten namelijk veel groter.