Selecteer een pagina

Hypocriet betekenis

De betekenis van hypocriet is wanneer iemand zich anders voordoet dan wie hij of zij werkelijk is. Ze vertonen vaak huichelachtig, vals of geveinsd gedrag.Hypocriet is een negatief woord, omdat iemand die hypocriet is zich anders voordoet dan wie hij of zij werkelijk is. Ze kunnen anderen veroordelen voor het gedrag wat ze zelf ook vertonen. Wat dus hypocriet is. Iemand die hypocriet is zegt ook normen en waarden te hebben, maar zijn gedrag toont aan dat hij of zij daar niet naar handelt. Ze vertonen vaak geveinsd gedrag, praten achter de rug om van mensen waar ze in het gezicht vriendelijk tegen zijn en ze worden vaker betrapt op het verspreiden van leugens.

Hypocriet in het Engels

In het Engels bestaat het woord hypocritical, wat precies dezelfde betekenis heeft als hypocriet in het Nederlands. In het Engels wordt een hypocriet persoon ook wel two-faced of Janus-faced genoemd, wat feitelijk betekent dat iemand twee gezichten heeft.betekenis hypocriet

Synoniemen voor hypocriet

Het belangrijkste synoniem voor het woord hypocriet is schijnheilig. Iemand die schijnheilig is, is vaak niet eerlijk en heeft meerdere gezichten. Ze kunnen bijvoorbeeld met iemand omgaan en heel vriendelijk tegen die persoon zijn, maar tegen anderen klagen of zelfs negatief zijn over die persoon. Deze mensen worden dus ook schijnheilig genoemd.Geschiedenis van het woord hypocriet

Het woord hypocriet is afgeleid van het Griekse woord hupokrites. Wat letterlijk acteur betekent. Iemand die hypocriet is kan ook goed acteren, dus deze definitie klopt enigszins. Echter heeft een acteur vrijwel nooit kwaad in zin om iemand te kwetsen en wordt er slechts een rol gespeeld. Iemand die hypocriet is doet heel erg geveinsd, maar kan diep van binnen iemand verafschuwen of iemand zijn gedrag veroordelen. Ze kwetsen vaak mensen als ze tegen iemand anders slecht spreken over de persoon waar ze niet eerlijk tegen zijn en die persoon ontdekt dat er achter zijn of haar rug om slecht over hem of haar wordt gesproken.

Een voorbeeld van hypocriet gedrag

Een goed voorbeeld van hypocriet gedrag is bijvoorbeeld als iemand een goede vriend heeft en daar aardig tegen doet, maar eigenlijk die persoon helemaal niet aardig of leuk vindt. Tegen anderen wordt er dan ook geklaagd en vaak proberen hypocrieten ook anderen te overtuigen over hoe slecht of vervelend die persoon wel niet is. Een hypocriet is vrijwel ook nooit eerlijk tegen de persoon zelf en vermijdt liever confrontaties dan dat hij of zij iemand de waarheid zegt.

Ben je hypocriet?

Veel mensen ontdekken vrij snel dat ze hypocriet gedrag vertonen. Dat wil nog niet zeggen dat je hypocriet bent. Stel dat je nooit naar de kerk gaat, maar wel een baby wil laten dopen. Ben je dan hypocriet? Veel mensen vinden van wel en ook de ouders zelf kunnen het hypocriet vinden om dit wel te doen. Echter kwets je niemand in dit proces als je er toch voor kiest om je kindje te laten dopen, terwijl je zelf nooit of nauwelijks naar de kerk gaat.Leugentjes om bestwil

Soms wil je niemand kwetsen en als bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin iets aan je vraagt, waarvan je weet dat het eerlijke antwoord hem of haar kan kwetsen, is een leugentje om bestwil vaak een goede middenweg. Ben je dan hypocriet? In zekere zin wel, maar met je gedrag wil je voorkomen dat iemand zich slecht voelt. Toch is het slimmer om iemand de waarheid te zeggen. Hoe vervelend en moeilijk dat ook is.

Wanneer weet je of iemand hypocriet is?

Het lastige is dat je niet weet wanneer iemand hypocriet is. Het staat immers bij niemand op het voorhoofd getatoeëerd. Echter kun je wel karaktereigenschappen spotten die kunnen duiden op hypocriet gedrag. Iemand die hypocriet is heeft vaak minder realiteitszin en kan zich ook machtig voelen. Iemand die je ook vaker op kleinere leugentjes betrapt en ook twee gezichten heeft, kan ook hypocriet gedrag vertonen of zelfs hypocriet zijn.

Kan een hypocriet persoon loyaal zijn?

Hypocriet en loyaliteit zijn karaktereigenschappen die vaak niet goed samen gaan. Iemand die hypocriet is zal namelijk altijd voor zichzelf kiezen, ongeacht wie hij of zij in dat proces te kort doet of onderuit moet halen. Op de werkvloer komt hypocriet gedrag steeds vaker voor. Een collega die je 100% vertrouwt kan opeens een compleet ander gezicht tonen en je voor de bus gooien, omdat hij of zij zelf dan meer kans maakt op de promotie waar jullie allebei recht op hebben.Antoniem voor hypocriet

Antoniemen voor het woord hypocriet zijn eerlijk, loyaal en oprecht. Iemand die eerlijk en oprecht is, is dus niet hypocriet. Hij of zij meent wat er wordt gezegd en zijn gedrag komt overeen met de normen en waarden die hij of zij heeft. Mensen die eerlijk, loyaal en oprecht zijn, maken op de werkvloer meestal weinig tot zelfs geen kans om hogerop te komen. Ze werken niet graag met de ellebogen en zullen te allen tijde eerlijk zijn als bijvoorbeeld een collega meer recht heeft op een promotie. Het zijn prachtige eigenschappen om te hebben, maar het kan ook nadelig zijn. Hoe vreemd dat misschien ook klinkt.