Selecteer een pagina

Halfpension betekenis

De betekenis van halfpension is “overnachting met ontbijt en diner”.Het is dus een horecaterm die veelvuldig wordt toegepast door reisbureaus. Als vakantieganger kun je dus een halfpension boeken, wat betekent dat je een overnachting met ontbijt of met ontbijt en diner boekt.

Wat is halfpension?

Halfpension is een horecaterm die door hotels en met name reisbureaus wordt toegepast. Wanneer je een vakantie boekt kom je de term dus regelmatig tegen. Evenals andere termen, zoals “logies”, “volpension” en “all-inclusive”. In andere talen zie je termen, zoals “half board” of “partial board” voorbij komen, die precies hetzelfde inhouden als halfpension in het Nederlands.betekenis halfpension

Halfpension en logies

Wanneer je een hotel of een overnachting boekt, kun je vaak kiezen uit verschillende termen. Een term is bijvoorbeeld logies, wat inhoudt dat je alleen een overnachting boekt. Je krijgt geen ontbijt, lunch of diner. Het is wel mogelijk om in het hotel waar je verblijft te ontbijten, te lunchen of te dineren. Je moet hier dan wel voor betalen. Bij een halfpension zitten het ontbijt en het diner inbegrepen. Soms kiest een reisorganisatie voor de term “logies + ontbijt”. Dan zit het ontbijt wel bij de boeking inbegrepen.Halfpension en volpension

Het grote verschil tussen half- en volpension is de lunch. Bij een halfpension krijg je alleen ontbijt en een diner en bij een volpension krijg je ook een lunch. Een volpension is logischerwijs dus uitgebreider dan een halfpension en je krijgt ook meer waar voor je geld. Volpension in andere talen is vaak “full pension”, wat precies dezelfde betekenis heeft als volpension in het Nederlands.

Halfpension en all-inclusive

All-inclusive is ook een term die je ziet wanneer je een reis boekt. All-inclusive zegt eigenlijk dat alles bij de boeking inbegrepen is. Zoals de overnachting, het ontbijt, het diner en de lunch. Daarnaast zijn er vaak ook versnaperingen en drankjes inbegrepen. Bijvoorbeeld als je een all-inclusive boekt bij een resort. Wanneer je aan het zwembad van het resort ligt en een drankje bestelt, betaal je daar niets extra’s voor. Je hebt ook nog de keuze uit all-inclusive + dat nog meer extra’s bevat dan een all-inclusive vakantie.Halfpension en vervoer

Wanneer je kiest voor een halfpension, moet je nog zelf voor het vervoer regelen. Bijvoorbeeld een vliegticket om naar het hotel in het buitenland te reizen of als je tijdens je vakantie gebruik wil maken van een huurauto of een scooter. Het vervoer zit nooit bij een halfpension inbegrepen, tenzij anders aangegeven door de reisorganisatie.

Waar je op moet letten

Je moet er ook rekening mee houden dat het ontbijt en het diner bij een halfpension meestal op vaste tijden beschikbaar is. Je moet dus voor een bepaalde tijd in de ochtend ontbijten en ook op een vast moment aanwezig zijn voor het diner. Wanneer je de tijdstippen mist, kun je dus ook niet meer gratis ontbijten of dineren. Iets om rekening mee te houden. Als je meer vrijheid in tijden en keuze wilt, is het misschien slim om juist niet voor een halfpension te kiezen.

Wat je wil weten over halfpension

Wat ook belangrijk is om te weten is dat het ontbijt en het diner bij een halfpension doorgaans een lopend buffet zijn. Het hotel zet op bepaalde tijdstippen het eten klaar en je kunt zelf kiezen wat je neemt. Je hebt ‘s ochtends vaak keuze uit allerlei gerechten, warme broodjes, soepen, ontbijtgranen en meerdere soorten dranken, zoals koffie, thee, melk en karnemelk. Bij het diner heb je vaak keuze uit meerdere soorten vlees en vis, aardappels en groentes.