Selecteer een pagina

Conventioneel betekenis

De betekenis van conventioneel is “ouderwets”, maar deze betekenis dekt niet helemaal de lading.Conventioneel heeft meerdere betekenissen en de daadwerkelijke betekenis, is afhankelijk van in welke context het woord wordt gebruikt. Iets zeggen of doen volgens de gewoonte is bijvoorbeeld ook conventioneel. Conservatief kan een goed synoniem zijn voor het woord “conventioneel”.

Wat is de betekenis van conventioneel?

Met conventioneel wordt in de regel bedoeld dat iets volgens de gewoonte gezegd of gedaan wordt. Of dat bepaalde zaken conventioneel zijn. Een goed voorbeeld hiervan is dat bijvoorbeeld een leger de vijand met conventionele wapens bestrijdt. Dit houdt in dat het leger gebruikmaakt van bekende wapens, zoals geweren, tanks, raketten en afweergeschut, maar geen gebruikmaakt van bijvoorbeeld atoombommen en biologische wapens.betekenis conventioneel

Waar komt het woord conventioneel vandaan?

Conventioneel is een leenwoord uit het Frans en heeft daarin dezelfde betekenis als “traditioneel”. Iets wat dus volgens traditie of gewoonte plaatsvindt. Het is bijvoorbeeld conventioneel dat de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal altijd in het stadion van de kampioen wordt gespeeld. Met andere woorden, het is een traditie die ook in stand wordt gehouden. Conventioneel spreek je overigens uit als con-ven-tio-neel.Conventioneel in het Engels

In het Engels bestaat het woord “conventional”, wat dezelfde betekenis heeft als het woord “conventioneel” in het Nederlands. Met de zin “a conventional morality has dictated behavior” wordt aangegeven dat een traditionele denkwijze ook voor een bepaald gedrag zorgt. Op die manier is het bijvoorbeeld conventioneel om niet te praten tijdens de les. Dit is immers wat er van je wordt verwacht en je handelt dus conventioneel als je die regel ook naleeft.

Synoniemen voor conventioneel

Enkele synoniemen voor het woord “conventioneel” zijn “ouderwets”, “aloud”, “traditioneel”, “gebruikelijk”, “klassiek” en “conservatief”. Conventioneel heeft dus ook meerdere betekenissen en het woord kan in verschillende contexten worden gebruikt. Iemand die stijf en formeel is kan ook als een conventioneel persoon worden bestempeld. We gebruiken het woord graag in woord en geschrift en ruim 99% van de Nederlandse bevolking herkent ook het woord “conventioneel”.

Conventioneel gedrag

Conventioneel gedrag is feitelijk gedrag dat je laat zien en wat ook van je verwacht wordt. Als goed voorbeeld “niet praten tijdens de les”. Dit is een regel die al heel lang bestaat en het wordt ook van een leerling verwacht dat hij of zij zijn of haar mond houdt tijdens de les. Als de leerling de regel netjes naleeft, vertoont hij of zij dus conventioneel gedrag.

Conventioneel handelen

Conventioneel handelen is iets doen wat ook volgens de traditie gebruikelijk is. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om iemand te condoleren als die persoon een naaste is verloren. Of om iemand te feliciteren met zijn of haar verjaardag. Het is ook een traditie die al heel lang bestaat en het is een handeling die ook van je verwacht wordt.Conventioneel denken

Conventioneel denken kan meer duiden op bijvoorbeeld een ouderwets gedachte. Bijvoorbeeld iemand die wat ouder is en nog steeds van mening is dat de vrouw niet werkt, thuis blijft bij de kinderen en het huishouden regelt. Dit is een ouderwetse gedachte die tegenwoordig ook controversieel is. Dit soort gedachten kunnen stof doen opwaaien en leiden tot verhitte discussies tussen zowel de voor- als tegenstanders van deze denkwijze.

Conventioneel in de medische wereld en de wetenschap

Conventioneel komt veel voor in de wetenschap. Het onderzoek moet volgens bepaalde maatstaven worden gedaan en volgens de gebruikelijke methode worden uitgevoerd. In de medische wereld wordt er over een conventionele aanpak gesproken als er bijvoorbeeld medicatie wordt voorgeschreven waarvan al bekend is wat de medicatie doet.

Antoniem conventioneel

Het antoniem voor conventioneel is onconventioneel. Dit is dus het tegenovergestelde van conventioneel en dit betekent dus dat we feitelijk spreken over ongebruikelijk of experimenteel. Een onderzoek kan dus bijvoorbeeld onconventioneel zijn, omdat er voor een experimentele aanpak wordt gekozen. Waarbij ook nog niet vaststaat wat de uitkomst zal zijn. In het bedrijfsleven is een onconventionele aanpak een handeling die verwijst naar iets wat gedaan wordt en niet gebruikelijk is. Als het bijvoorbeeld gebruikelijk is om de klant te begroeten met goedemorgen, -middag of -avond, is het dus ongebruikelijk en dus onconventioneel om de klant op een andere manier te begroeten.